Witam Panią,
Surowe owoce i warzywa są zdecydowanie zdrowsze od smażonych. Po pierwsze smażąc wprowadza Pani dodatkowe tłuszcze a po drugie pod wpływem wysokiej temperatury produkty te tracą na wartości odżywczej Zostaje zniszczonych wiele termolabilnych witamin. Zalecam postać surową lub ewentualnie przygotowaną na parze przez krótki czas czy delikatnie zblanszowaną.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
surowe warzywa i owoce praktycznie zawsze mają większą wartość odżywczą. Nie oznacza to jednak, że trzeba jeść tylko surowiznę. Ważne jest to, aby w ciągu dnia zjeść ok. 500g warzyw i 300g owoców w różnej formie.
Warto wiedzieć, że w przypadku marchewki po ugotowaniu zwiększa się jej indeks glikemiczny, co nie jest korzystne w przypadku cukrzyków, a także osób na dietach odchudzających się.
Pozdrawiam
Witam. Tak, surowe warzywa i owoce zawierają więcej witamin (w procesie obróbki cieplnej niestety witaminy w pewnym stopniu ulegają zniszczeniu). Jednak nie zawsze trzeba spożywać owoce i warzywa tylko w postaci surowej. Można je np. ugotować na parze lub krótko piec w piekarniku, wtedy zachowają więcej wartości odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania w wodzie lub smażenia. Proszę także pamiętać, że marchewka oraz inne warzywa zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc warto spożywać ją z dodatkiem tłuszczu, np. dodając olej do surówki. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na bloga www.zdrowapasja.blogspot.com.
Witam.Surowe warzywa i owoce są zdrowsze, po obróbce cieplnej witaminy ulegają zniszczeniu.Nie świadczy to o tym że mamy spożywać je tylko w postaci surowej.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze surowego ryżu – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Jaja przepiórcze a wartości odżywcze? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Gotować czy jeść na surowo? Sprawdź, które warzywa zwiększają wartości po obróbce termicznej
Surowe warzywa kojarzą się ze zdrowiem, ale to nie
Naturalne antyoksydanty. Co jeść, by spowolnić starzenie?
Na co dzień rzadko o nich myślimy, a to właśnie pr
Najzdrowsza odmiana kapusty. Źródło błonnika, witamin i antyoksydantów
Czy wiesz, jakie korzyści niesie ze sobą regularne