Witam Panią,
Surowe owoce i warzywa są zdecydowanie zdrowsze od smażonych. Po pierwsze smażąc wprowadza Pani dodatkowe tłuszcze a po drugie pod wpływem wysokiej temperatury produkty te tracą na wartości odżywczej Zostaje zniszczonych wiele termolabilnych witamin. Zalecam postać surową lub ewentualnie przygotowaną na parze przez krótki czas czy delikatnie zblanszowaną.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
surowe warzywa i owoce praktycznie zawsze mają większą wartość odżywczą. Nie oznacza to jednak, że trzeba jeść tylko surowiznę. Ważne jest to, aby w ciągu dnia zjeść ok. 500g warzyw i 300g owoców w różnej formie.
Warto wiedzieć, że w przypadku marchewki po ugotowaniu zwiększa się jej indeks glikemiczny, co nie jest korzystne w przypadku cukrzyków, a także osób na dietach odchudzających się.
Pozdrawiam
Witam. Tak, surowe warzywa i owoce zawierają więcej witamin (w procesie obróbki cieplnej niestety witaminy w pewnym stopniu ulegają zniszczeniu). Jednak nie zawsze trzeba spożywać owoce i warzywa tylko w postaci surowej. Można je np. ugotować na parze lub krótko piec w piekarniku, wtedy zachowają więcej wartości odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania w wodzie lub smażenia. Proszę także pamiętać, że marchewka oraz inne warzywa zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc warto spożywać ją z dodatkiem tłuszczu, np. dodając olej do surówki. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na bloga www.zdrowapasja.blogspot.com.
Witam.Surowe warzywa i owoce są zdrowsze, po obróbce cieplnej witaminy ulegają zniszczeniu.Nie świadczy to o tym że mamy spożywać je tylko w postaci surowej.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze surowego ryżu – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Jaja przepiórcze a wartości odżywcze? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska