Witam,
Wszystkie jaja może Pani jesc swobodnie, w dowolnej formie.
Najlepiej aby były to jaja z cyfra 0, wiejskie, dobrej jakości, świeże.
Pozdrawiam
Witam,
Informacje na temat wartości odżywczych może znaleźć Pani tutaj: http://www.przepiorki.pl/jaja-przepiorcze.html
Jeśli chodzi o jajka przepiórcze to:
- przede wszystkim lepsza wartość odżywcza (więcej składników mineralnych)
- zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu
- są mniej kaloryczne
Mimo wszystko w diecie mamy karmiącej najważniejsza jest bogata i różnorodna dieta, aby mleko matki było jak najbardziej wartościowe dla dziecka.
Jeśli chodzi o normy spożycia danej grupy produktów jest to około 100g jajek dziennie - najlepiej ugotowanych lub w postaci jajecznicy.
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
A. Erdmann
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wynik badania na alergię na kurz domowy oraz białko jaja – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Wartości odżywcze surowego ryżu – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy dieta oparta na białkach jaja kurzego jest zdrowa? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska