Witam. Jajka stanowią skarbnicę substancji odżywczych, białko jaja kurzego uznane jest białko pełnowartościowe (zawierające aminokwasy egzogenne). Jedzenie dobrych jakościowo jajek jest pomocne przy wypracowaniu masy mięśniowej. Nie polecam jedzenia surowych jajek ze względu na zawatość w surowym białku awidyny - białka, które hamuje wykorzystanie przez organizm biotyny (witaminy H niezbędnej dla człowieka). Jaja najlepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej (nie ryzykujemy zakażania bakterią salmonelli), a najzdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie jajek ugotowanych na miękko lub w koszulkach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Czy picie surowych jajek szkodzi? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dieta a stosowanie jaj – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż
Jajka wycofane, nie jedz pod żadnym pozorem. GIS wydal ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrz
Białkowe śniadanie pomoże schudnąć
Tosty lub płatki z mlekiem na śniadanie? Odstaw je