Witam. Jajka stanowią skarbnicę substancji odżywczych, białko jaja kurzego uznane jest białko pełnowartościowe (zawierające aminokwasy egzogenne). Jedzenie dobrych jakościowo jajek jest pomocne przy wypracowaniu masy mięśniowej. Nie polecam jedzenia surowych jajek ze względu na zawatość w surowym białku awidyny - białka, które hamuje wykorzystanie przez organizm biotyny (witaminy H niezbędnej dla człowieka). Jaja najlepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej (nie ryzykujemy zakażania bakterią salmonelli), a najzdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie jajek ugotowanych na miękko lub w koszulkach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Czy picie surowych jajek szkodzi? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dieta a stosowanie jaj – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Surowe jajka - hit czy zagrożenie? Sprawdź, zanim się zdecydujesz!
Moda na surowe jajka powraca. Dodawane są do kokta
Czy są zdrowsze od jaj kurzych? Właściwości jajek przepiórczych
Jajka przepiórcze rzadko pojawiają się w codzienne
Codziennie jesz jajka? Takich zmian w organizmie możesz się spodziewać
Jajka nie potrzebują reklamy, po prostu są, niemal