Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane
Witam. Jajka stanowią skarbnicę substancji odżywczych, białko jaja kurzego uznane jest białko pełnowartościowe (zawierające aminokwasy egzogenne). Jedzenie dobrych jakościowo jajek jest pomocne przy wypracowaniu masy mięśniowej. Nie polecam jedzenia surowych jajek ze względu na zawatość w surowym białku awidyny - białka, które hamuje wykorzystanie przez organizm biotyny (witaminy H niezbędnej dla człowieka). Jaja najlepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej (nie ryzykujemy zakażania bakterią salmonelli), a najzdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie jajek ugotowanych na miękko lub w koszulkach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy picie surowych jajek szkodzi? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wartości odżywcze surowego ryżu – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
artykuły
Nieoceniona rola białka w diecie chorego na nowotwór
Choroba nowotworowa wymaga szczególnej troski o di
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż
Jajka wycofane, nie jedz pod żadnym pozorem. GIS wydal ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrz