Jaja są zdrowym produktem, bogatym w składniki odżywcze jednak jak wszystko - w nadmiarze mogą zaszkodzić. Białko jaja jest silnym alergenem i zbyt częste spożywanie jej może prowadzić do alergizacji. U każdego jest to inna ilość.
Dzień dobry.
Szkodliwość jaj to mit, cholesterol w nich zawarty nie ma wpływu na nasze zdrowie i na zawartość cholesterolu we krwi. Można jeść dowolną ilość jaj, najlepiej, żeby żółtko było miękkie (na miękko, sadzone), jest wtedy lepiej przyswajalne.
odsyłam do badań: http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/jajka-na-zdrowie-rozmowa-prof-tadeuszem-trziszka
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Spożywanie jaj na śniadanie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta niskotłuszczowa a spożywanie jajek – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Dieta a stosowanie jaj – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Wysypka i zaczerwienienie na twarzy po zjedzeniu gotowanych jaj – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Codziennie jesz jajka? Takich zmian w organizmie możesz się spodziewać
Jajka nie potrzebują reklamy, po prostu są, niemal
Czy są zdrowsze od jaj kurzych? Właściwości jajek przepiórczych
Jajka przepiórcze rzadko pojawiają się w codzienne
Surowe jajka - hit czy zagrożenie? Sprawdź, zanim się zdecydujesz!
Moda na surowe jajka powraca. Dodawane są do kokta