Wysypka i zaczerwienienie na twarzy po zjedzeniu gotowanych jaj

Witam. Od jakiegos czasu zauwazam u siebie objawy uczulenia (wysypka i zaczerwienienie na twarzy) po zjedzeniu gotowanych kurzych jaj. Slyszalam ze jajko jest mocno alergenne, ale nigdy wczesniej nie mialam takiego problemu, moglam je jesc bez konsekwencji. Czy to mozliwe ze jajka zaczely mnie uczulac dopiero teraz? Czy jajka np. w makaronie albo w ciastkach moga mnie tak samo uczulac jak gotowane? Teraz biore Allertec i wapno z kwercetyna do picia. Czy to odpowiednie leki?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Alergia pokarmowa może się uczynnić w dowolnym wieku i jeżeli już się pojawi to alergen z dowolnego źródła będzie wywoływał objawy. A zatem jeżeli jest Pani uczulona na białka jaja wszystkie jego źródła jak ciasta, makarony, desery czy nawet majonez mogą wywołać objawy uczulenia. Leczenie alergii pokarmowej polega na wykluczeniu z diety pokarmów alergennych, a nie na podawaniu jakichkolwiek środków medycznych (postępowanie takie stosuje się do alergii np. na pyłki, których nie da się usunąć z otoczenia chorego). Sugerowałabym Pani wykonanie badań z krwi w kierunku przeciwciał IgE na białka jaja kurzego i jeżeli Pani diagnoza się potwierdzi wizytę u specjalisty, który pomoże opracować odpowiedni dla Pani sytuacji plan żywieniowy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty