Alergia na białko jaja kurzego

Witam, u mojego syna (5lat) zdiagnozowano alergie na jajko białko kurze 4mm. Czy mam wyeliminować wszystkie pokarmy do którego idzie jajko np pierogi naleśniki ciasta makaron itp? Samego jajka syn nie jadł bo nie lubi ale wszystkie inne dania do którego dodawane jest jajko jadł i nie miał żadnej reakcji alergicznej. Jak przebiera alergia na jajko białko i co powinnam zrobić żeby nie narażać syna na nieprzyjemne skutki po zjedzeniu jajka i białka jajka. Czy mogę w jakiś sposób przygotować jajko białko, żeby mu nie szkodziło? Czym mogę zastąpić użycie jajka na przykład w naleśnikach i ciastach? Słyszałam że jajko białko można zastąpić bananem, ale jak mam zrobić pierogi ruskie dając do ciasta banana? Co gotować synowi skoro jest uczulony na białko jajka, nie mam pomysłów. Są jakieś sproszkowane jajka bez działania uczulającego na przykład? Jak wykluczyć jajko białko?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

dla pewności zadam pytanie czy badane były przeciwciała IGE i zdiagnozowano alergię na białko czy przeciwciała IGG czyli nietolerancję białka kurzego ? Przy alergii występują reakcje alergiczne i wyklucza się z diety białko jaja, natomiast nietolerancja może być czasowa. Niestety eliminacja białka dotyczy wszystkich produktów. Powinna Pani dostać wytyczne odnośnie diety w gabinecie gdzie były robione testy.

serdecznie pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła

0

Witam,

jeżeli testy były przeprowadzone profesjonalnie to nalezy wykluczyć wszystkie produkty gdzie dodawane są białka jaja kurzego.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam serdecznie,

Jeśli u synka zostało wykonane badanie na alergię pokarmową, czyli badanie IgE warto sprawdzić jaki rodzaj białek był badany. W skład jajka wchodzi ponad 20 różnych białek, a czego najczęściej uczulającym i badanym jest owomukoid i owoalbumina. Np. Jeśli alergizuje owoalbumina, to po ugotowaniu i każdej obróbce termicznej jajko traci właściwości uczulające.
Jeśli nie uzyska Pani takiej informacji, warto wykonać dodatkowe badania bądź wykluczyć jajo w postaci nieprzetworzonej jak i wszystkich produktów robionych z wykorzystaniem jaj.
Na etykiecie należy zwracać uwagę na: jajka, białko, proteina jajeczna, jajka całe, suszone, sproszkowane, „owo -”, „albumina”.
Produkty, które mogą zawierać białko jaja kurzego:
Gotowa żywność dla dzieci
Wypieki (chleb, herbatniki, pączki, babeczki, naleśniki, ciast, precle)‏
Desery (sosy z mleka i jajek, lody, mrożone jogurty, desery owocowe z lodami i bitą śmietaną, bezy, ciasta z kremem, sorbety)‏
Dżemy i pasty (pasty owocowe, sery sojowe)‏
Mięso, kurczak, ryby i owoce morza (w panierce lub cieście, hamburgerach, hot dogach, klopsach, salami, kotletach rybnych, paluszki krabowe mogą zawierać białko jaja)‏
Makarony (suszone zazwyczaj są bezjajeczne, większość świeżych zawiera jaja np. ravioli)‏
Sosy i dressingi (mogą być zagęszczane białkiem – majonezowe, tatarskie)‏
Zupy (rosoły i buliony mogą być klarowane białkiem)‏
Słodycze i czekolada (biszkopty, słodycze glazurowane)‏

Pozdrawiam,
Justyna Walerowska-Madej
Poradnie Mój Dietetyk Łódź
justyna.walerowska@mojdietetyk.pl
881 928 775

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty