Witam serdecznie,
dla pewności zadam pytanie czy badane były przeciwciała IGE i zdiagnozowano alergię na białko czy przeciwciała IGG czyli nietolerancję białka kurzego ? Przy alergii występują reakcje alergiczne i wyklucza się z diety białko jaja, natomiast nietolerancja może być czasowa. Niestety eliminacja białka dotyczy wszystkich produktów. Powinna Pani dostać wytyczne odnośnie diety w gabinecie gdzie były robione testy.
serdecznie pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła
Witam,
jeżeli testy były przeprowadzone profesjonalnie to nalezy wykluczyć wszystkie produkty gdzie dodawane są białka jaja kurzego.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam serdecznie,
Jeśli u synka zostało wykonane badanie na alergię pokarmową, czyli badanie IgE warto sprawdzić jaki rodzaj białek był badany. W skład jajka wchodzi ponad 20 różnych białek, a czego najczęściej uczulającym i badanym jest owomukoid i owoalbumina. Np. Jeśli alergizuje owoalbumina, to po ugotowaniu i każdej obróbce termicznej jajko traci właściwości uczulające.
Jeśli nie uzyska Pani takiej informacji, warto wykonać dodatkowe badania bądź wykluczyć jajo w postaci nieprzetworzonej jak i wszystkich produktów robionych z wykorzystaniem jaj.
Na etykiecie należy zwracać uwagę na: jajka, białko, proteina jajeczna, jajka całe, suszone, sproszkowane, „owo -”, „albumina”.
Produkty, które mogą zawierać białko jaja kurzego:
Gotowa żywność dla dzieci
Wypieki (chleb, herbatniki, pączki, babeczki, naleśniki, ciast, precle)
Desery (sosy z mleka i jajek, lody, mrożone jogurty, desery owocowe z lodami i bitą śmietaną, bezy, ciasta z kremem, sorbety)
Dżemy i pasty (pasty owocowe, sery sojowe)
Mięso, kurczak, ryby i owoce morza (w panierce lub cieście, hamburgerach, hot dogach, klopsach, salami, kotletach rybnych, paluszki krabowe mogą zawierać białko jaja)
Makarony (suszone zazwyczaj są bezjajeczne, większość świeżych zawiera jaja np. ravioli)
Sosy i dressingi (mogą być zagęszczane białkiem – majonezowe, tatarskie)
Zupy (rosoły i buliony mogą być klarowane białkiem)
Słodycze i czekolada (biszkopty, słodycze glazurowane)
Pozdrawiam,
Justyna Walerowska-Madej
Poradnie Mój Dietetyk Łódź
justyna.walerowska@mojdietetyk.pl
881 928 775
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wynik badania na alergię na kurz domowy oraz białko jaja – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Alergia na nikiel i białko jaja kurzego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pomoc w znalezieniu produktów zawierających białko przy nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Wysypka i zaczerwienienie na twarzy po zjedzeniu gotowanych jaj – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta dla dziecka uczulonego na białko jaja kurzego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Od czego zacząć dietę przy wysokiej nietolerancji na białko jaja? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy 1,5 roczne dziecko powinno jeść jajka? – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Czy dziecko może zjadać 3-4 białka jajka kurzego w ciągu jednego dnia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy dieta oparta na białkach jaja kurzego jest zdrowa? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Szczepienie na odrę, świnkę, różyczkę a uczulenie na białko jaja kurzego – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki