Witaj,
Spożycie 3 jaj na śniadanie 1 raz w tygodniu to nie jest dużo, pod warunkiem że oprócz jaj spożywasz na sniadanie także warzywa np. pomidor, papryka, oraz pieczywo pełnoziarniste. Wówczas takie śniadanie jest odpowiednio zbilansowane. W tym dniu staraj się nie spożywać porduktów bogatych w cholesterol np. wątróbka, pasztety, wieprzowina. W tygodniu jeśli nie chorujesz na miażdżcę i nie masz podwyższonego cholesterolu możesz zjeść do 5 jajek. Pozdrawiam, Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywane jajek na śniadanie – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy są jakieś ograniczenia w spożywaniu jaj? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co jeść w czasie 8-godzinnej pracy podczas jednej przerwy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak się robi omlet żeby był zdrowy i dietetyczny? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Wojciechowska
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Przykłady śniadań – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co należy jeść na śniadanie? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy zdrowo jest jeść codzień jajecznicę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski