Dieta odchudzająca dla cukrzyka
Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.
Dzień dobry,
Jaja są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, oraz witamin i minerałów, ale także cholesterolu.
Ostatnio zostało zwiększony "limit" jaj na 6 sztuk na tydzień.
Taka ilość nie powinna "normalnemu" człowieku zaszkodzić.
W przeciwnym razie może dojść do przebiałkowania organizmu, a także sprzyjać zwiększanie ilości cholesterolu we krwi.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam serdecznie,
Jaja są bardzo wartościowym produktem jednak powinni na niego uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu ponieważ żółtka zawierają go duże ilości. Osoby na diecie redukcyjnej również nie powinny spożywać zbyt dużej ilości żółtek jaj ze względu na duży poziom tłuszczu.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam.Jajko stanowi skarbnicę substancji odżywczych, witamin, minerałów i mikroelementów, w tym tych działających przeciwmiażdżycowo (witaminy D i B12, ryboflawina, kwas foliowy). Dlatego bez obaw możemy pozwolić sobie na jedno jajko dziennie. Tylko osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty ze zdrowiem (cukrzycę lub nadciśnienie), powinny ograniczyć się do dwóch żółtek w tygodniu (białka można jeść bez ograniczeń).Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dozwolona ilość jajek w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy powinnam ograniczyć białko? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Orzechy w diecie młodego mężczyzny – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Spożywanie jajek na diecie redukcyjnej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości odżywcze grzybów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek