Zapytaj lekarza

7 3 6 , 6 1 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Bakalie - dietetyczne słodycze

Dzień dobry,

Jaja są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, oraz witamin i minerałów, ale także cholesterolu.
Ostatnio zostało zwiększony "limit" jaj na 6 sztuk na tydzień.
Taka ilość nie powinna "normalnemu" człowieku zaszkodzić.
W przeciwnym razie może dojść do przebiałkowania organizmu, a także sprzyjać zwiększanie ilości cholesterolu we krwi.

Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

Dietetyk, biotechnolog, specjalista ds. zdrowia publicznego. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
0

Witam serdecznie,

Jaja są bardzo wartościowym produktem jednak powinni na niego uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu ponieważ żółtka zawierają go duże ilości. Osoby na diecie redukcyjnej również nie powinny spożywać zbyt dużej ilości żółtek jaj ze względu na duży poziom tłuszczu.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
0

Witam.Jajko stanowi skarbnicę substancji odżywczych, witamin, minerałów i mikroelementów, w tym tych działających przeciwmiażdżycowo (witaminy D i B12, ryboflawina, kwas foliowy). Dlatego bez obaw możemy pozwolić sobie na jedno jajko dziennie. Tylko osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty ze zdrowiem (cukrzycę lub nadciśnienie), powinny ograniczyć się do dwóch żółtek w tygodniu (białka można jeść bez ograniczeń).Pozdrawiam

Dyplomowany dietetyk. Przyjmuje w Poradni Dietetycznej w Grodkowie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy