Dzień dobry,
jaja są produktami o wysokiej wartości odżywczej oraz wysokim współczynniku sytości, dlatego też chętnie wykorzystywane są przy dietach redukcyjnych.
Osobom zdrowym spożycie jaj można zalecić w ilości ok. 7-9 sztuk tygodniowo.
Natomiast osoby, które borykają się z chorobami dietozależnymi jak na przykład otyłość, nadciśnienie, hipercholesterolemia, cukrzyca typu 1 lub 2 - powinny ograniczyć spożycie jaj. W tej grupie osób spożycie jaj należałoby ograniczyć do od 3-4 sztuk tygodniowo.
W zależności czy jest Pani osobą zdrową, czy cierpi Pani na wymienione jednostki chorobowe należałoby się kierować ograniczeniem spożycia jaj.
Oczywiście dieta powinna być urozmaicona i bogata w produkty z różnych kategorii grup produktów spożywczych, dlatego tez, jeśli głównym źródłem białka w Pani diecie są jaja, warto wyłoby wprowadzić również inne alternatywne rozwiązania.
Niemniej jeśli Pani współpracuje już z dietetykiem należy z nim konsultować wszelkie odstępstwa od diety, pytania i uwagi.
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym grozi jedzenie takiej ilości jajek w ciągu dnia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta oparta na węglowodanach przy chorobie Hashimoto – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Jaka powinna być moja dzienna dawka kaloryczna? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy dieta oparta na 1400 klca dziennie jest dobra? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Podawanie jajek dla 2-letniego dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Płyn Lugola i jego wpływ na zdrowie. Fragment książki "Nie daj się rakowi"
O płynie Lugola głośno było po wybuchu elektrowni
Boom na dietetyków. "Co drugi pacjent boryka się z tym samym problemem"
Dietetycy stają się coraz bardziej popularni - akt
Najczęstsze pytania dotyczące tarczycy. Odpowiadają eksperci WP abcZdrowie
Tarczyca - mały gruczoł, który ma wielkie znaczeni