Dzień dobry,
Nie ulega żadnej wątpliwości, że jaja są niezwykle wartościowym elementem dobrze skomponowanej i zdrowej diety. Są one bowiem źródłem pełnowartościowego białka o wysokiej jakości, które zawiera pełną pulę aminokwasów niezbędnych i jest nadal uznawane za białko wzorcowe. Jaja są dobrym źródłem witamin A, D, E, B2, B4, B9, B12 oraz żelaza, cynku, selenu, jak również fosfolipidów, luteiny i zeaksantyny. Jajka są także bogate w cholesterol, którego zawartość może być obniżona w wyniku zmian w sposobie odżywiania kur. Niemniej jednak jaja kurze przeciętnie zawierają w 100 g (niecałe 2 małe jaja kurze) około 210 - 240 mg tego związku. Warto dodać, iż rezultaty badań są spójne w tej kwestii, bowiem wskazują między innymi, że regularna konsumpcja jaj może nasilać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Pomimo, iż rzeczywiście wysokie spożycie całych jaj może negatywnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, to jednak wydaje się mało prawdopodobne, aby ich umiarkowana konsumpcja w ilości do 7 jaj w tygodniu była szkodliwa dla zdrowej osoby, odżywiającej się w sposób racjonalny. Warto natomiast zachować większą ostrożność w tej kwestii w przypadku pacjentów ze zdiagnozowaną insulinoopornościa, cukrzycą typu 2 oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej. Należy zwrócić również szczególną uwagę na formę przygotowania jaj, bowiem zupełnie inaczej będą wpływać na zdrowie jajka smażone na maśle z dodatkiem boczku, a w diametralnie inny sposób jajka ugotowane na miękko z pieczywem żytnim na zakwasie i sałatką ze świeżych warzyw. Konkludując, jaja warto spożywać ze względu na ich wysoką wartość odżywczą i właściwości silnie sycące, lecz w rozsądnych ilościach (do 7 sztuk na tydzień), czyli najlepiej nie więcej niż jedno dziennie.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Ile jajek jeść dziennie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- W jakim stopniu spożywanie masła krowiego jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy cukrzyca ma wpływ na poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Dozwolona ilość jajek w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy ta dieta oparta na jajkach może mi zaszkodzić? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy ten suplement reguluje gospodarkę tłuszczową? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Czarna fasola - przepisy, właściwości i przeciwwskazania
Czarna fasola jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Te substancje zmniejszają ryzyko demencji starczej. Gdzie je znaleźć?
Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób neurodegen
Śniadanie, które chroni przed rozwojem cukrzycy
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, którą moż