Czym grozi jedzenie takiej ilości jajek w ciągu dnia?

Dzień dobry mam 18 lat i cukrzycę typu 1. Czy mogę jeść dziennie około 5 jajek codziennie? Czym grozi jedzenie takiej ilości jeśli nie można?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Leki doustne stosowane w cukrzycy

Cukrzyca wymaga nie tylko zmiany diety, trybu życia, ale również przyjmowania leków. Obejrzyj film i dowiedz się, jak wygląda leczenie doustne w tej chorobie.

Dzień dobry,

Nie ulega żadnej wątpliwości, że jaja są niezwykle wartościowym elementem dobrze skomponowanej i zdrowej diety. Są one bowiem źródłem pełnowartościowego białka o wysokiej jakości, które zawiera pełną pulę aminokwasów niezbędnych i jest nadal uznawane za białko wzorcowe. Jaja są dobrym źródłem witamin A, D, E, B2, B4, B9, B12 oraz żelaza, cynku, selenu, jak również fosfolipidów, luteiny i zeaksantyny. Jajka są także bogate w cholesterol, którego zawartość może być obniżona w wyniku zmian w sposobie odżywiania kur. Niemniej jednak jaja kurze przeciętnie zawierają w 100 g (niecałe 2 małe jaja kurze) około 210 - 240 mg tego związku. Warto dodać, iż rezultaty badań są spójne w tej kwestii, bowiem wskazują między innymi, że regularna konsumpcja jaj może nasilać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Pomimo, iż rzeczywiście wysokie spożycie całych jaj może negatywnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, to jednak wydaje się mało prawdopodobne, aby ich umiarkowana konsumpcja w ilości do 7 jaj w tygodniu była szkodliwa dla zdrowej osoby, odżywiającej się w sposób racjonalny. Warto natomiast zachować większą ostrożność w tej kwestii w przypadku pacjentów ze zdiagnozowaną insulinoopornościa, cukrzycą typu 2 oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej. Należy zwrócić również szczególną uwagę na formę przygotowania jaj, bowiem zupełnie inaczej będą wpływać na zdrowie jajka smażone na maśle z dodatkiem boczku, a w diametralnie inny sposób jajka ugotowane na miękko z pieczywem żytnim na zakwasie i sałatką ze świeżych warzyw. Konkludując, jaja warto spożywać ze względu na ich wysoką wartość odżywczą i właściwości silnie sycące, lecz w rozsądnych ilościach (do 7 sztuk na tydzień), czyli najlepiej nie więcej niż jedno dziennie.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty