Dzień dobry,
Nie ulega żadnej wątpliwości, że jaja są niezwykle wartościowym elementem dobrze skomponowanej i zdrowej diety. Są one bowiem źródłem pełnowartościowego białka o wysokiej jakości, które zawiera pełną pulę aminokwasów niezbędnych i jest nadal uznawane za białko wzorcowe. Jaja są dobrym źródłem witamin A, D, E, B2, B4, B9, B12 oraz żelaza, cynku, selenu, jak również fosfolipidów, luteiny i zeaksantyny. Jajka są także bogate w cholesterol, którego zawartość może być obniżona w wyniku zmian w sposobie odżywiania kur. Niemniej jednak jaja kurze przeciętnie zawierają w 100 g (niecałe 2 małe jaja kurze) około 210 - 240 mg tego związku. Warto dodać, iż rezultaty badań są spójne w tej kwestii, bowiem wskazują między innymi, że regularna konsumpcja jaj może nasilać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Pomimo, iż rzeczywiście wysokie spożycie całych jaj może negatywnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, to jednak wydaje się mało prawdopodobne, aby ich umiarkowana konsumpcja w ilości do 7 jaj w tygodniu była szkodliwa dla zdrowej osoby, odżywiającej się w sposób racjonalny. Warto natomiast zachować większą ostrożność w tej kwestii w przypadku pacjentów ze zdiagnozowaną insulinoopornościa, cukrzycą typu 2 oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej. Należy zwrócić również szczególną uwagę na formę przygotowania jaj, bowiem zupełnie inaczej będą wpływać na zdrowie jajka smażone na maśle z dodatkiem boczku, a w diametralnie inny sposób jajka ugotowane na miękko z pieczywem żytnim na zakwasie i sałatką ze świeżych warzyw. Konkludując, jaja warto spożywać ze względu na ich wysoką wartość odżywczą i właściwości silnie sycące, lecz w rozsądnych ilościach (do 7 sztuk na tydzień), czyli najlepiej nie więcej niż jedno dziennie.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile jajek jeść dziennie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- W jakim stopniu spożywanie masła krowiego jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Dozwolona ilość jajek w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy cukrzyca ma wpływ na poziom cholesterolu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy ta dieta oparta na jajkach może mi zaszkodzić? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy ten suplement reguluje gospodarkę tłuszczową? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Aldi wycofuje te jajka. "Ważna i bardzo dobra wiadomość"
Sieć ALDI ogłosiła, że do końca tego roku całkowic
Takie są skutki jedzenia jajek. Różnicę zauwazysz już przy dwóch sztukach dziennie
Codzienne spożywanie jajek, zwłaszcza dwóch sztuk
Czy są zdrowsze od jaj kurzych? Właściwości jajek przepiórczych
Jajka przepiórcze rzadko pojawiają się w codzienne