Dzień dobry,
Masło jest produktem pochodzenia odzwierzęcego, który wytwarzany jest wyłącznie z mleka krowiego, bądź jego przetworów (śmietana) oraz którego skład jest uregulowany prawnie. Jak się bowiem okazuje, tłuszcz mleczny zawiera krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zwiększać stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tkankach organizmu, a w dodatku regularna konsumpcja kwasu kaprylowego może obniżać ryzyko chorób o podłożu bakteryjnym oraz grzybic przewodu pokarmowego. W maśle znajduje się również relatywnie dużo średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz pewne ilości sprzężonego kwasu linolowego (w skrócie CLA), który wykazuje potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe oraz sprzyjające utracie masy ciała (badania na modelu zwierzęcym; w przypadku badań z udziałem ludzi wyniki są niespójne). Warto zwrócić uwagę, że masło w dominującej ilości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie należy kontrolować i najlepiej ograniczać w diecie do 10% całodziennej energii. W maśle znajdują się także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, mianowicie A i D oraz nieduże ilości witaminy E. Należy podkreślić, iż masło w porównaniu do tłuszczów roślinnych, jest również źródłem cholesterolu, stąd osoby z nieprawidłowym profilem lipidowym krwi (zwłaszcza podwyższonym stężeniem cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein frakcji LDL w surowicy krwi) oraz znajdujące się w grupie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, powinny zrezygnować z konsumpcji masła lub spożywać marginalne ilości w diecie. Konkludując, masło może być elementem dobrze skomponowanej diety u zdrowej osoby, niemniej jednak należy pamiętać o umiarkowanym jego spożyciu (np. do 2 łyżeczek na dobę).
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy masło ma jakieś witaminy czy to tylko niezdrowy tłuszcz? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Jaką ilość tych płatków można spożywać dziennie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co zrobić z takim wysokim ciśnieniem u mamy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mogłam przedawkować podaż witaminy A w diecie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki nabiał można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka dieta jest najlepsza przy stwierdzonej tężyczce i Hashimoto? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka dieta jest właściwa przy uszkodzonych kłębuszkach nerkowych? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy ludzie z wszywką mogą spożywać takie produkty? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Tłuszcze - rodzaje, występowanie i wpływ na organizm. Które tłuszcze są zdrowe?
Tłuszcze, czyli lipidy, to jedna z trzech najważni
Masło klarowane a laktoza i inne właściwości
Masło klarowane to produkt, który zwykłe masło bij
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo