Masło mimo wielu niepochlebnych opinii zawiera sporą część krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie posiadają negatywnego wpływu na nasz organizm i nie wykazują tendencji do odkładania się w tkance tłuszczowe. Dodatkowo nasycone kwasy tłuszczowe występujące w maśle nie są wynikiem ingerencji człowieka podczas produkcji a aktywnością naturalnych bakterii.
Dodatkowo masło zawiera choćby witaminy A i D, kwas masłowy hamujący namnażanie zmutowanych komórek czy sprzężony kwas linolowy wykazujący działanie antymiażdżycowe i antykancerogenne. Masło w 100g zawiera około 250mg cholesterolu , gdzie zalecane dzienne spożycie to około 300mg. Jednak do posmarowania jednej kromki pieczywa zużyjemy zaledwie około 5g , stąd ilość cholesterolu pochodząca z surowca będzie znikoma.

0

Masło nie jest niezdrowym tłuszczem. Jest lekkostrawne i zawiera naturalnie występujące witaminy - witaminę A niezbędną m.in. do prawidłowego funkcjonowania wzorku, witaminę D potrzebną m. in. do wzmacniania kości, witaminę E korzystanie wpływającą na skórę oraz karotenoidy - substancje przekształcane w organizmie w witaminę A. Jedynym minusem masła jest duża zawartość cholesterolu - 250mg w 100g dlatego powinny go unikać osoby chorujące na miażdżycę i inne choroby układu krążenia oraz osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty