Masło mimo wielu niepochlebnych opinii zawiera sporą część krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie posiadają negatywnego wpływu na nasz organizm i nie wykazują tendencji do odkładania się w tkance tłuszczowe. Dodatkowo nasycone kwasy tłuszczowe występujące w maśle nie są wynikiem ingerencji człowieka podczas produkcji a aktywnością naturalnych bakterii.
Dodatkowo masło zawiera choćby witaminy A i D, kwas masłowy hamujący namnażanie zmutowanych komórek czy sprzężony kwas linolowy wykazujący działanie antymiażdżycowe i antykancerogenne. Masło w 100g zawiera około 250mg cholesterolu , gdzie zalecane dzienne spożycie to około 300mg. Jednak do posmarowania jednej kromki pieczywa zużyjemy zaledwie około 5g , stąd ilość cholesterolu pochodząca z surowca będzie znikoma.
Witam, masło to przede wszystkim tłuszcz,jednak oprócz niezdrowych kwasów nasyconych i cholesterolu zawiera także kwas linolowy i masłowy, które korzystnie wpływają na organizm. I jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach np. A, E. D.
Ważne,aby w codziennej diecie nie było go zbyt dużo-1-2 łyżeczki dziennie.
Masło nie jest niezdrowym tłuszczem. Jest lekkostrawne i zawiera naturalnie występujące witaminy - witaminę A niezbędną m.in. do prawidłowego funkcjonowania wzorku, witaminę D potrzebną m. in. do wzmacniania kości, witaminę E korzystanie wpływającą na skórę oraz karotenoidy - substancje przekształcane w organizmie w witaminę A. Jedynym minusem masła jest duża zawartość cholesterolu - 250mg w 100g dlatego powinny go unikać osoby chorujące na miażdżycę i inne choroby układu krążenia oraz osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakim stopniu spożywanie masła krowiego jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Przeciwwskazania do stosowania suplementów CLA – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Przyjmowanie witaminy D3 podczas posiłku – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy mleko UHT 3,2% jest zdrowe? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
artykuły
Masło klarowane a laktoza i inne właściwości
Masło klarowane to produkt, który zwykłe masło bij
Tłuszcze zwierzęce - właściwości, rola w diecie, ograniczanie
Tłuszcze zwierzęce pochodzą zarówno z tkanki tłusz
Tłuszcze - rodzaje, występowanie i wpływ na organizm. Które tłuszcze są zdrowe?
Tłuszcze, czyli lipidy, to jedna z trzech najważni