Dzień dobry,
Łosoś jest zdrowy, ale nie ten norweski chodowlany - ten, wg badaczy norweskich ma ubstancje toksyczne, najlepiej jadać atlantyckiego z wolnych połowów.
Jogurty naturalne są zdrowe. Każde mają kwasy tłuszczowe nasycone, ale nie są one niezdrowe, pisałam o tym tutaj:
- http://www.dietaifitness.pl/2013/04/co-lepsze-nabial-0-czy-naturalne-15-2-cla.html
- http://www.dietaifitness.pl/2013/04/potrzebny-cholesterol-nie-musisz-wybierac-tylko-nabialu-0.html
Pozdrawiam,
Ewa Trusewicz, dietetyk

0

W przypadku łososia najlepiej wybierać tego niehodowlanego, a jeżeli chodzi o jogurt to proszę czytać etykiety. Najlepszy produkt nie będzie zawierał barwników, emulgatorów, spulchniaczy, skrobi modyfikowanej i tym podobnych dodatków. Ważne żeby zawierał żywe kultury bakterii.

0

Niezdrowy może być łosoś hodowlany, który jest karmiony paszami, które zmieniają stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w gotowym produkcie. Dlatego łososia jak najbardziej należy jeść, bo to zdrowa ryba ale nie łososia hodowlanego.
Jogurty powinny być jak najbardziej naturalne, bez dodatku mleka w proszku, najlepiej o zawartości tłuszczu 2-3%.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty