Są zdrowe i mogą jes spożywać wszyscy, którzy nie maja nietolerancji bbiałka sojowego. Soja jest tak samo zdrowa jak mleko. Są to inne produkty i każdy ma nieco inne korzystne właściwości.
Produkty sojowe mogą z powodzeniem zastąpić produkty zwierzęce, jeśli chodzi o zawartość białka. Ponadto soja zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor. Soja obniża więc poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko powstania nowotworów.
Można więc powiedzieć, że soja jest zdrowsza od mleka, ale niestety zawiera mniej wapnia.
Przeciwwskazaniem do jedzenia soi są problemy z tarczycą.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
http://dietcoaching.pl/diet-coaching/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze octu dodawanego do chleba – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Stosowanie leku Euthyrox a spożywanie sosu sojowego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wartości zdrowotne soku z marchwi – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Picie herbaty a nadwaga – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Badanie krwi w kierunku celiakii – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Produkty dla 12-letniej córki z nietolerancją laktozy – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy częste picie mleka oraz spożywanie produktów sojowych i warzyw strączkowych wpływa na wzrost piersi? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Picie kwasy chlebowego i kawy w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Różnice w składnikach odżywczych w diecie z ujemnym bilansem kalorycznym – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Rezygnacja z nabiału przy karmieniu piersią – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska