Zawsze lepszy będzie sok samodzielnie wyciskany. Sok jednodniowy stoi zazwyczaj kilka dni i nie możemy mieć pewności w jakich warunkach jest przechowywany.
A tak naprawdę najzdrowsze będzie zjedzenie całej marchewki, wtedy dostarczymy sobie również błonnika.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
http://dietcoaching.pl/diet-coaching/
Zdecydowanie najlepszy jest sok na świeżo przygotowany w domu.
Soki o długiej trwałości mają zwykle dużą ilość cukru oraz ze względu na czas przydatności do spożycia muszą być konserwowane. Soki tzw. jednodniowe - zdarzają się w nich pleśnie o czym czasem można przeczytać w bieżącej prasie.
pozdrawiam, Małgorzata Mięsowicz
http://miesowicz.fitdietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze octu dodawanego do chleba – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wartości odżywcze i zdrowotne produktów sojowych – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy farby proszkowe wpływają negatywnie na zdrowie? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Przyswajanie cukru zawartego w sokach w kartonie – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wpływ indyjskiej pokrzywy na odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jakie badania w kierunku alergii na gluten? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Stosowanie Piperine Forte a utrata wagi – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Picie herbaty a nadwaga – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Badanie krwi w kierunku celiakii – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Długotrwałe przyjmowanie suplementów diety – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska