Dieta układana przez dietetyka jest dostosowana do zapotrzebowania konkretnej osoby. Jeśli chodzi o składniki pokarmowe, to one również powinny być w takiej diecie na odpowiednim poziomie. Ujemny bilans energetyczny oznacza po prostu mniejszą ilość kalorii w porównaniu do zapotrzebowania.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
http://dietcoaching.pl/diet-coaching/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla 18-latki o wadze 57 kg – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Długotrwałe przyjmowanie suplementów diety – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Procentowy udział składników odżywczych na diecie 1500 kalorii – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- W jaki sposób mężczyzna może nabrać masy mięśniowej? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy picie codziennie dwóch dużych łyżek oleju z siemienia lnianego nie blokuje procesu odchudzania? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jak zbadać kompleksowo stan odżywienia organizmu? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wartości odżywcze octu dodawanego do chleba – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaką dietę i jaką rehabilitację stosować w polineuropatii alkoholowej? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Przyjmowanie dziennego zapotrzebowania kalorycznego w płynach – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Spożywanie wafli ryżowych na diecie przez 25-latkę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta niskowęglowodanowa - zasady, produkty wskazane i zakazane
Dieta niskowęglowodanowa, inaczej low carb, to pla
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz
Dieta dla cukrzyków typu 1 - zasady. Co można jeść?
Dieta w cukrzycy typu 1 oparta jest na tzw. wymien