Witam Panią,
zgadza się serki topione i pasztety są niezdrowe. Pasztety mogą być zdrowe jeżeli są domowe. Serki topione nie mają nic wspólnego z serem. Zawierają bardzo wiele sztucznych dodatków i to tego mają szkodliwe topniki. Do pasztetu producenci pakują gorszej jakości mięso i różnego rodzaju części oddzielone mechanicznie. Po zmieleniu i tak tego nie widzimy. Proszę zrezygnować z żywności tak silnie przetworzonej i wybierać bardziej naturalne produkty
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Zarówno sery topione, jak i pasztety zawierają stosunkowo dużo tłuszczu. 100g sera topionego zawiera aż 29g tłuszczu, natomiast 100g pasztetu drobiowego 14,1g. Nie są to produkty niezdrowe, ale należy je spożywać z umiarem i w miarę możliwość ograniczać na rzecz produktów zawierających mniejsze ilości tłuszczu.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk
Dzień dobry!
Sery topione oraz pasztety zawierają duże ilości substancji sztucznych. Serki topione to substancje seropodobne (z prawdziwym serem nie mają nic wspólnego). Natomiast pasztety można zrobić ze wszystkiego (tak jak parówki), dlatego na Pani miejscu unikałabym ich jak ognia.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy warto podawać dzieciom serek topiony? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartości odżywcze serków do pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywcze twarogu – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Wartości odżywcze spożytych produktów – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Sery kanapkowo-sałatkowe na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Dieta dla kobiet w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Nabiał a glikemia – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Serek bez tłuszczu do placków z otrąb owsianych – odpowiada Julita Krawczyk
artykuły
Polacy dodają do kanapek lub sosów. Skład jeży włos na głowie
Serki kanapkowe cieszą się ogromną popularnością w
Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat
Eliminując z diety cheddar, parmezan i ser hallumi zmniejszysz ryzyko chorób serca
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu