Pneumokoki

Witam serdecznie,

Na rynku jest obecnych wiele serów, które są o wiele bardziej zdrowe niż sery topione. Nie zalecam podawania dzieciom serków topionych, ponieważ ser użyty do ich produkcji jest tak bardzo zmielony, że często producenci fałszują dany produkt który w rzeczywistości zaczyna zwierać zaledwie kilka procent sera a pozostałe składniki to sztuczne dodatki i zapychacze. Sery topione mają bardzo dużo konserwantów, soli emulgujących (fosforanów), które pogarszają wchłanianie wielu składników mineralnych. Ponadto serki topione zawierają sporo niezdrowych kwasów nasyconych, szkodliwych tłuszczów utwardzonych, Tego typu produkt ma na pierwszym miejscu w składzie wodę a potem tłuszcze więc nic zdrowego. W ich skład wchodzą także niezdrowe topniki.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Sery topione nie należą do najbardziej polecanych serów. Są otrzymywane po zmieleniu i przetopieniu istniejących już serów np. wadliwych serów bez oczek lub serów połamanych. Do ich roztopionej masy serowej producenci dodają m.in. topiki (tj. fosforan sodu, cytrynian sodu), barwniki serowarskie, sól, różne przyprawy, grzyby a niekiedy wędliny. Charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia oraz długim okresem przydatności do spożycia, ale także wysoką wartością energetyczną i zawartością tłuszczu oraz sodu.

Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/ zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań.

Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Sery topione to produkty przetworzone o niskiej wartości odżywczej i dużej zawartości nasyconych (niekorzystnych dla zdrowia) tłuszczów dlatego w diecie dziecka powinny znajdować się okazjonalnie w niewielkich ilościach.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty