Witam serdecznie,
Na rynku jest obecnych wiele serów, które są o wiele bardziej zdrowe niż sery topione. Nie zalecam podawania dzieciom serków topionych, ponieważ ser użyty do ich produkcji jest tak bardzo zmielony, że często producenci fałszują dany produkt który w rzeczywistości zaczyna zwierać zaledwie kilka procent sera a pozostałe składniki to sztuczne dodatki i zapychacze. Sery topione mają bardzo dużo konserwantów, soli emulgujących (fosforanów), które pogarszają wchłanianie wielu składników mineralnych. Ponadto serki topione zawierają sporo niezdrowych kwasów nasyconych, szkodliwych tłuszczów utwardzonych, Tego typu produkt ma na pierwszym miejscu w składzie wodę a potem tłuszcze więc nic zdrowego. W ich skład wchodzą także niezdrowe topniki.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Sery topione nie należą do najbardziej polecanych serów. Są otrzymywane po zmieleniu i przetopieniu istniejących już serów np. wadliwych serów bez oczek lub serów połamanych. Do ich roztopionej masy serowej producenci dodają m.in. topiki (tj. fosforan sodu, cytrynian sodu), barwniki serowarskie, sól, różne przyprawy, grzyby a niekiedy wędliny. Charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia oraz długim okresem przydatności do spożycia, ale także wysoką wartością energetyczną i zawartością tłuszczu oraz sodu.
Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/ zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań.
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska
Sery topione to produkty przetworzone o niskiej wartości odżywczej i dużej zawartości nasyconych (niekorzystnych dla zdrowia) tłuszczów dlatego w diecie dziecka powinny znajdować się okazjonalnie w niewielkich ilościach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze serków topionych i pasztetów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla rocznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wartości odżywcze serków do pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Serki zamiast masła na diecie redukcyjnej – odpowiada Julita Krawczyk
- Sery kanapkowo-sałatkowe na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Serek bez tłuszczu do placków z otrąb owsianych – odpowiada Julita Krawczyk
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Spożywanie sera podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
artykuły
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo
Polacy dodają do kanapek lub sosów. Skład jeży włos na głowie
Serki kanapkowe cieszą się ogromną popularnością w
Eliminując z diety cheddar, parmezan i ser hallumi zmniejszysz ryzyko chorób serca
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu