Właściwości korzenia żeń-szeń

Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.

Witam serdecznie,

Dużo zależy od Pani predyspozycji smakowych więc nie polecę konkretnej firmy. Po pierwsze nie stosuje Pani serków beztłuszczowych ponieważ są one silniej przetworzone i mają spory dodatek chemii. Tłuszcz naturalnie utrwala żywność a gdy całkowicie go usuniemy to musimy zastąpić go konserwantami, które jak Pani z pewnością wie nie są zdrowe. Do tego produkty pozbawione tłuszczu często mają o wiele większą zawartość cukrów prostych dodawanych w celu poprawy walorów smakowych.
Zdecydowanie bardziej polecam serki półtłuste.Przy wyborze serków analizuje Pani skład na etykietach. Im krótsza lista składników tym lepiej, im mniej dodatków tym serek bardziej naturalny. Z pewnością nie polecam też serków smakowych.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0

Produkty beztłuszczowe zmieniają drastycznie smak. Zamiast tłuszczu stosowane są inne jego zamienniki, więc nie warto stosować produktów 0% w każdym posiłku. Zdrowo oznacza także rozsądnie a nie tylko niskokalorycznie. Proponowałabym sięgnąć po ogólnie dostępne produkty firmy piątnica, naramowice, włoszczowa, czarnków - zawieraja ok. 5-8% tłuszczu. Są lekkostrawne i smaczne.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty