Witam,
Przede wszystkim powinna Pani dokładnie przeanalizować skład serków i sama podjąć decyzję, który jest najlepszy dla Pani - cena, skład, smak.
Należ mieć na uwadze, że sery topione są bardziej przetworzone od żółtych.
Dobry skład mają sery żółte, których cena zaczyna się od 25 zł za kg. Producenci chcąc utrzymać niską cenę dodają różne dodatki.
Lepiej jest spożywać ser twarogowy, a samemu dodać szczypiorek, rzodkiewkę, natkę pietruszki.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Im mniej przetworzone tym lepiej. Polecam zwykły twaróg oraz serek ziarnisty tzw. wiejski.
Jeśli preferuje Pani zdrowe odżywianie, to proponuję samodzielne wykonywanie smarowideł do chlebka. Wówczas na pewno będzie Pani miała kontrolę nad tym co zostało dodane. Wystarczy dokładnie wymieszać (można zmiksować) zwykły twaróg (nie ziarnisty czy grani, ale taki najzwyklejszy, z największa ilością biała w 100g) z jogurtem, oliwą czy masłem dodając ulubione zioła i przyprawy (koperek, bazylia, suszone pomidory, czy dowolne inne kombinacje).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze serków topionych i pasztetów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Serek bez tłuszczu do placków z otrąb owsianych – odpowiada Julita Krawczyk
- Szczypiorek a jego wartości odżywcze – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Czy warto podawać dzieciom serek topiony? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartości odżywcze wafli ryżowych i chipsów błonnikowych – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartości odżywcze spożytych produktów – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartości odżywcze twarogu – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Wartości odżywcze pieczywa wyrabianego na drożdżach – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Serki zamiast masła na diecie redukcyjnej – odpowiada Julita Krawczyk