Szczypiorek a jego wartości odżywcze

Dzień dobry, nazywam się Magdalena i mam 29 lat. Mam również dwoje dzieci w wieku szkolnym. W związku z tym, że nie pracuję staram się dla swojej rodziny przygotowywać posiłki zdrowe i kolorowe, aby i smakowały i ładnie wyglądały. Zawsze dodaję do rożnych potraw pietruszkę, paprykę czerwoną, ale chyba szczególnie często wybieram szczypiorek. Moje dzieci zaczęły się ostatnio buntować, że nie chcą jeść więcej szczypiorku, bo on jest niedobry i nie ma żadnych witamin. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy szczypiorek ma jakieś wartości odżywcze czy tylko walory smakowe? Jeśli tak to też chciałabym się dowiedzieć, jakie to są witaminy i związki organiczne. Jeśli posiada, to proszę też o informację, czy lepszy jest szczypiorek sadzony w doniczce czy uprawiany w ogródku? Dziękuję serdecznie za odpowiedz. Serdecznie pozdrawiam.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Witam Panią,

Szczypiorek ma wiele cennych właściwościowi. Zawiera w swoim składzie witaminy takie jak C, B1 czy B2, kwas foliowy, cenne dla organizmu pierwiastki, jak np. potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii. Do tego zioło to wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Do tego szczypiorek jest niskokaloryczny, bo w 100 g znajduje się jedynie 30 kalorii. Specyficzny zapach nadają mu związki siarki, które mają działanie lecznicze, a do tego przyczyniają się do zbawiennego wpływu na układ krążenia. Tak wiec polecam dodawanie szczypiorku do potraw.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Szczypiorek należy do warzyw niskokalorycznych, zawiera cenne właściwości odżywcze dzięki zawartości m.in. wit. C, kwasu foliowego, wapnia czy magnezu. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, ponieważ nadaje im charakterystyczny smak.

Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronęhttp://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Szczypiorek to roślina występująca w wielu klimatach na kuli ziemskiej należąca do rodziny cebulowatych. Jest powszechnie wykorzystywany do celów przyprawowych ze względu na swój delikatny, cebulowy aromat. Świeże łodyżki (liście) szczypiorku są dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. W 100 g znajduje się 53–140 mg witaminy C (a więc całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), 6400 j.m. witaminy A oraz pewne ilości witamin z grupy B (szczególnie B1 i B2) i niewielkie ilości kwasu foliowego oraz wapnia i żelaza. Należy jednak podkreślić, że podane ilości dotyczą zawartości w 100 g świeżych liści, a wykorzystując szczypiorek jako przyprawę do dań spożywamy go zaledwie kilka gramów. Biorąc to pod uwagę nie należy traktować szczypiorku jako ważnego źródła jakichkolwiek składników odżywczych w codziennej diecie (po prostu jemy go za mało, nawet nakładając go na wszystkie kanapki, żeby dostarczył wystarczających ilości podstawowych składników odżywczych). To co zasługuje na podkreślenie to wysoka aktywność biologiczna szczypiorku wynikająca z wysokiej zawartości olejków eterycznych. Szczypiorek cechuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym, a zawarte w nim składniki wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i krwionośnego. Temu krewnemu cebuli przypisuje się także zdolność do wspomagania procesów regeneracyjnych i detoksyfikacyjnych w organizmie. Nawet niewielkie ilości spożywane regularnie mogą więc przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia.
Biorąc jednak pod uwagę niechęć dzieci do spożywania szczypiorku dodawanie go do oferowanych im potraw nie wydaje się słusznym postępowaniem. Należy pamiętać, że nie każdy dobrze toleruje warzywa cebulowate. Obecnie dostępne jest wiele innych świeżych ziół jak choćby kolendra, bazylia czy tymianek, które również mają cenne właściwości prozdrowotne, a ich delikatniejszy smak może bardziej odpowiadać dzieciom.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty