Witaj!
Liście szczypioru zawierają dużo witaminy C (50-100 mg w 100 g), karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Szczypior ponadto przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt. Polecam
Witam Panią,
Szczypiorek ma wiele cennych właściwościowi. Zawiera w swoim składzie witaminy takie jak C, B1 czy B2, kwas foliowy, cenne dla organizmu pierwiastki, jak np. potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii. Do tego zioło to wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Do tego szczypiorek jest niskokaloryczny, bo w 100 g znajduje się jedynie 30 kalorii. Specyficzny zapach nadają mu związki siarki, które mają działanie lecznicze, a do tego przyczyniają się do zbawiennego wpływu na układ krążenia. Tak wiec polecam dodawanie szczypiorku do potraw.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Szczypiorek należy do warzyw niskokalorycznych, zawiera cenne właściwości odżywcze dzięki zawartości m.in. wit. C, kwasu foliowego, wapnia czy magnezu. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, ponieważ nadaje im charakterystyczny smak.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronęhttp://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska
Szczypiorek to roślina występująca w wielu klimatach na kuli ziemskiej należąca do rodziny cebulowatych. Jest powszechnie wykorzystywany do celów przyprawowych ze względu na swój delikatny, cebulowy aromat. Świeże łodyżki (liście) szczypiorku są dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. W 100 g znajduje się 53–140 mg witaminy C (a więc całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), 6400 j.m. witaminy A oraz pewne ilości witamin z grupy B (szczególnie B1 i B2) i niewielkie ilości kwasu foliowego oraz wapnia i żelaza. Należy jednak podkreślić, że podane ilości dotyczą zawartości w 100 g świeżych liści, a wykorzystując szczypiorek jako przyprawę do dań spożywamy go zaledwie kilka gramów. Biorąc to pod uwagę nie należy traktować szczypiorku jako ważnego źródła jakichkolwiek składników odżywczych w codziennej diecie (po prostu jemy go za mało, nawet nakładając go na wszystkie kanapki, żeby dostarczył wystarczających ilości podstawowych składników odżywczych). To co zasługuje na podkreślenie to wysoka aktywność biologiczna szczypiorku wynikająca z wysokiej zawartości olejków eterycznych. Szczypiorek cechuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym, a zawarte w nim składniki wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i krwionośnego. Temu krewnemu cebuli przypisuje się także zdolność do wspomagania procesów regeneracyjnych i detoksyfikacyjnych w organizmie. Nawet niewielkie ilości spożywane regularnie mogą więc przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia.
Biorąc jednak pod uwagę niechęć dzieci do spożywania szczypiorku dodawanie go do oferowanych im potraw nie wydaje się słusznym postępowaniem. Należy pamiętać, że nie każdy dobrze toleruje warzywa cebulowate. Obecnie dostępne jest wiele innych świeżych ziół jak choćby kolendra, bazylia czy tymianek, które również mają cenne właściwości prozdrowotne, a ich delikatniejszy smak może bardziej odpowiadać dzieciom.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pęczak a odchudzanie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie przejrzałych bananów – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Wartości odżywcze budyniu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy mogę pić multiwitaminy takie jak P*** A***? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ogórek a kalorie – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak