Dzień dobry,
Dieta to sposób żywienia.
Każdy ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, i każda dieta zawiera inną ilość kalorii.
Budyń przygotowuje się z mleka oraz skrobi ziemniaczanej
1 porcja (ok. 1 szklanka) to 200 ml i 20 g skrobi. Tak więc budyń to nie tylko węglowodany złożone i proste (cukier), ale także pełnowartościowe białko i witaminy A,D.
Ważne jest ile zjesz budyniu, jak często i jaką ilość kalorii zawiera Twoja dieta.
Witam,
Budyń przy diecie np. odchudzającej nie jest zabroniony. Należy jednak pamiętać, aby zachować umiar, np. 2-3 razy w miesiącu.
Jego wartość kaloryczna jest po części uzależniona od zawartości cukru, najlepiej samemu spróbować zrobić budyń, wtedy można regulować dodatek cukru.
Budyń to nie tylko węglowodany i skrobia (choć ich jest najwięcej), w skład wchodzą białka oraz jest źródłem witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B, beta karotenu, witaminy D i kwasu foliowego.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartość odżywcza piwa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ile kalorii ma kisiel (proszek) i budyń ( proszek)? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Różnice w składnikach odżywczych w diecie z ujemnym bilansem kalorycznym – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy to możliwe, że nie tyję jedząc węglowodany? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy produkty light są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czym można zastąpić w diecie dziecka produkty skrobiowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Wartości odżywcze suszonej żurawiny – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz
Zdrowe jedzenie dla cukrzyków
Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspek
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka