Wartości odżywne grzybów

dzień dobry. chciałbym dowiedzieć się czy grzyby mają jakieś wartości odżywcze. jeśli tak to jakie? dlaczego niektórzy uważają że grzyby są bezwartościowe a inni że mają dużo wartości odżywczych? Mateusz
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Jeżeli ktoś uważa, że grzyby nie mają wartości odżywczych to świadczy o tym, że nie śledzi na bieżąco wiedzy o żywności. Rzeczywiście dawniej tak uważano, ale badania z ostatnich 40 lat dowiodły nie tylko wysokiej wartości żywieniowej grzybów, ale także pozwoliły je zakwalifikować do żywności prozdrowotnej. Grzyby dostarczają nam przede wszystkim witamin - zwłaszcza z grupy B i witaminy D, soli mineralnych (mają silnie odkwaszające działanie) - są przy tym niskokaloryczne. Białka nie mają dużo - ale jest ono lepsze pod kątem wartości biologicznej od białka roślinnego. Ponadto grzyby zawierają wyjątkowo cenne frakcje błonnika pokarmowego i związki przeciwutleniające. Udowodniono, że spożycie grzybów obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, reguluje ciśnienie krwi, działa korzystnie na układ odpornościowy, pomaga regulować poziom glukozy we krwi i spowalnia procesy starzenia. Dotyczy to nie tylko grzybów leśnych - które często ciężko samemu określić jako jadalne, ale także zwykłych uprawnych pieczarek czy boczniaków.

0

Witam, osoby twierdzące, że grzyby nie mają wartości odżywczych, najwyraźniej zatrzymały się ze zdobywaniem wiedzy żywieniowej co najmniej 2-3 dekady temu. Jako jedna z nielicznych grup żywności dostarczają witaminy D.
Co prawda charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 %, ale dostarczają między innymi żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach.

Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty