Witam!
Szczegółowy opis na temat grzybów znajduje się pod adresem - http://portal.abczdrowie.pl/grzyby
Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach.
Zawierają w swoim składzie około 80-90% wody, natomiast z uwagi na ciężkostrawność dozwolone są jedynie w diecie zdrowych dorosłych osób.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można pić kakao codziennie podczas odchudzania? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Czy płatki kukurydziane są zdrowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Używanie szarego mydła a przyjmowanie cynku i magnezu – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Dieta bezmleczna podczas karmienia piersią a wskazania do suplementacji wapnia – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jak kakao i kawa wpływają na dietę? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy któryś ze składników suplementu diety może negatywnie wpłynąć na antykoncepcję? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Składniki mineralne (mikroelementy i makroelementy). Rola składników mineralnych.
Składniki mineralne są związkami egzogennymi. Ozna
Pojawiły się w lasach. Grzybiarze zacierają ręce
W Polsce nie brakuje miłośników zbierania grzybów.
Pierwsza pomoc w przypadku spożycia trujących grzybów
Już dwie osoby zatruły się muchomorem sromotnikowy