Witam!
Szczegółowy opis na temat grzybów znajduje się pod adresem - http://portal.abczdrowie.pl/grzyby
Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach.
Zawierają w swoim składzie około 80-90% wody, natomiast z uwagi na ciężkostrawność dozwolone są jedynie w diecie zdrowych dorosłych osób.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości odżywcze grzybów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można pić kakao codziennie podczas odchudzania? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Czy 3-latek może jeść pieczarki? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy płatki kukurydziane są zdrowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Używanie szarego mydła a przyjmowanie cynku i magnezu – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Dieta bezmleczna podczas karmienia piersią a wskazania do suplementacji wapnia – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jak kakao i kawa wpływają na dietę? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy któryś ze składników suplementu diety może negatywnie wpłynąć na antykoncepcję? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Składniki mineralne (mikroelementy i makroelementy). Rola składników mineralnych.
Składniki mineralne są związkami egzogennymi. Ozna
Potrafisz odróżnić te grzyby? Jeden z nich jest śmiertelnie trujący
Pomyłki mogą być śmiertelnie niebezpieczne Początk
Pierwsza pomoc w przypadku spożycia trujących grzybów
Już dwie osoby zatruły się muchomorem sromotnikowy