Dzień dobry,
Jeżeli słodzi Pani / Pan mało - max 5 łyżeczek (100 kcal) na dzień to można używać cukier trzcinowy.
Do zdrowych niskokalorycznych substancji słodzących należą ksylitol - cukier brzozowy, który oprócz słodkiego smaku, przeciwdziałą próchnicy oraz korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
Naturalnym środkiem słodzącym jest także stewia.
Innych słodzików - np. aspartam, sorbitol, acesulfam K nie polecam.
W sklepach jest stewia, jest to cukier roślinny, a także ksylitol cukier brzozowy
Zamiast białego cukru do zdrowego słodzenia możemy używać stewi. Jej właściwości aczkolwiek wspaniałe nie są jeszcze powszechnie znane. Stewia nie posiada kalorii, jest bezpieczna dla osób cierpiących na otyłość i inne choroby cywilizacyjne. Ponadto wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i obniżające ciśnienie. Nie powoduje próchnicy zębów. Innym zamiennikiem popularnego białego cukru może być ksylitol czyli cukier brzozowy, który wyglądem i smakiem przypomina cukier rafinowany, jednak ma od niego dwa razy mniej kalorii. Szczególnie polecany jest osobom dotkniętym osteroporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia. Zwykły cukier można też zastąpić melasą, która jest bardzo bogata w takie pierwiastki jak: magnez, potas, żelazo, miedź. Polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży. Wreszcie miód, który wykazuje korzystny wpływ na przemianę materii, jest bogatym źródłem witamin B, A, C i K. Zawiera mnóstwo składników mineralnych z których najważniejsze to żelazo, magnez, mangan i kobalt. Działa również przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Słodzenie owsianki na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska