słodzenie herbaty i kawy cukrem jest o tyle szkodliwe, że przyczynia się do podniesienia poziomu glukozy we krwi, dostarcza pustych kalorii, a także sprzyja powstawaniu próchnicy. Tak więc jeśli często pije Pani ww. napoje i słodzi je, może przyczynić się to w dłuższej perspektywie do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Jeśli lubi Pani słodką herbatę lub kawę lepiej słodzić np. miodem, melasą trzcinową czy też melasą z karobu Jeśli dba Pani o sylwetkę zalecam slodzenie ksylitolem (cukrem z brzozy) lub stewią - to dwa naturalne i bezpieczne słodziki. pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szkodliwość kawy rozpuszczalnej z mlekiem i słodzikiem – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Co wybrać do słodzenia kawy, herbaty? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie napojów energetycznych i kawy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Picie herbaty po umyciu zębów wieczorem – odpowiada Lek. dent. Łukasz Wojszwiłło
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Słodzenie kawy miodem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy te produkty powodują wyrzut insuliny? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy zielona herbata, kawa lub mięta pomagają w odchudzaniu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek