słodzenie herbaty i kawy cukrem jest o tyle szkodliwe, że przyczynia się do podniesienia poziomu glukozy we krwi, dostarcza pustych kalorii, a także sprzyja powstawaniu próchnicy. Tak więc jeśli często pije Pani ww. napoje i słodzi je, może przyczynić się to w dłuższej perspektywie do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Jeśli lubi Pani słodką herbatę lub kawę lepiej słodzić np. miodem, melasą trzcinową czy też melasą z karobu Jeśli dba Pani o sylwetkę zalecam slodzenie ksylitolem (cukrem z brzozy) lub stewią - to dwa naturalne i bezpieczne słodziki. pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co wybrać do słodzenia kawy, herbaty? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Szkodliwość kawy rozpuszczalnej z mlekiem i słodzikiem – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Picie herbaty po umyciu zębów wieczorem – odpowiada Lek. dent. Łukasz Wojszwiłło
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Słodzenie kawy miodem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy te produkty powodują wyrzut insuliny? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Podawanie herbat owocowych 2-letniemu dziecku – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Ksylitol - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Ksylitol, zwyczajowo nazywany cukrem brzozowym, to
Cukry proste - charakterystyka, podział, występowanie, wpływ cukrów prostych na zdrowie człowieka
Cukry proste należące do grupy węglowodanów, mogą
Substancje słodzące w cukrzycy
Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeb