Zamiana fruktozy na stewię

Zapytałam o fruktozę, ponieważ używam jej tylko w 2 przypadkach - aby mieć słodki drobiazg do kawy piekę wg przepisu dietetyczki ciasto brownies z czerwonej fasoli (białko) oraz owsiane ciastka . To jedyne słodycze jakie w minimalnej ilości spożywam raz dziennie. Nie słodzę ani kawy ani herbaty ani innych napojów. Czy - aby mieć chociaż jedną miłą chwilę przy kawie - zamienić fruktozę na stewię ? Pozdrawiam - Renata
KOBIETA, 63 LAT ponad rok temu

Pani Renato,
pytań jest w tym przypadku kilka.
Pierwsze czy kawę pije Pani jedząc słodkości? Wówczas ciacho słodzi ją dodatkowo.
Po drugie czy kawę pija Pani zabielaną? Jeśli tak, mleko zawiera naturalny cukier laktozę, więc również można zrezygnować z słodzenia.
Po trzecie czy cukier i słodycze przypadkiem nie przyczyniły się do wzrostu Pani masy ciała? Jeśli tak, utrzymywanie uzależnienia od smaku słodkiego może przyczynić się do szybkiego efektu jo-jo po zakończeniu diety. Warto zastanowić się nad zmianą tego nawyku.
Pani Renato, czy słodzenie kawy przybliża Panią do osiągnięcia celu związanego z obniżeniem masy ciała?
Proszę sobie odpowiedzieć na te pytania samodzielnie, może na stewię lub inny słodzik naturalny spojrzy Pani inaczej.
Wybór jest oczywiście Pani i jeśli chce Pani słodzić kawę rozsądnie będzie zamienić fruktozę na stewię.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za małe kroczki i dobre wybory na drodze do celu.
Magdalena Kubik

0

Witam, zarówno stewia jak i fruktoza nie podnoszą tak szybko poziomu glukozy w organizmie. Jednak stewia nie zawiera praktycznie kalorii, fruktoza 4 kcal/1 g. Aby osłodzić potrawę zużywamy mniejsze ilości stewii- ma większą siłę słodzenia. Co lepiej wybrać? Zależy od tego dlaczego zmniejszamy ilość cukru w diecie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty