Pani Renato,
pytań jest w tym przypadku kilka.
Pierwsze czy kawę pije Pani jedząc słodkości? Wówczas ciacho słodzi ją dodatkowo.
Po drugie czy kawę pija Pani zabielaną? Jeśli tak, mleko zawiera naturalny cukier laktozę, więc również można zrezygnować z słodzenia.
Po trzecie czy cukier i słodycze przypadkiem nie przyczyniły się do wzrostu Pani masy ciała? Jeśli tak, utrzymywanie uzależnienia od smaku słodkiego może przyczynić się do szybkiego efektu jo-jo po zakończeniu diety. Warto zastanowić się nad zmianą tego nawyku.
Pani Renato, czy słodzenie kawy przybliża Panią do osiągnięcia celu związanego z obniżeniem masy ciała?
Proszę sobie odpowiedzieć na te pytania samodzielnie, może na stewię lub inny słodzik naturalny spojrzy Pani inaczej.
Wybór jest oczywiście Pani i jeśli chce Pani słodzić kawę rozsądnie będzie zamienić fruktozę na stewię.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za małe kroczki i dobre wybory na drodze do celu.
Magdalena Kubik
Witam, zarówno stewia jak i fruktoza nie podnoszą tak szybko poziomu glukozy w organizmie. Jednak stewia nie zawiera praktycznie kalorii, fruktoza 4 kcal/1 g. Aby osłodzić potrawę zużywamy mniejsze ilości stewii- ma większą siłę słodzenia. Co lepiej wybrać? Zależy od tego dlaczego zmniejszamy ilość cukru w diecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Nietolerancja fruktozy i stosowanie glukozy – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Fruktoza szkodzi czy pomaga w diecie? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy jogurty są dobrym zamiennikiem słodyczy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy można stosować preparaty ze stewii w diecie cukrzycowej w ciąży? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Fruktoza w diecie niemowląt – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz