Witam,
najważniejsze co należy podkreślić fruktoza zawarta w owocach nie jest szkodliwa. Jednak istnieje szereg badań naukowych, które wykazują negatywne działanie fruktozy w postaci słodzika. Podejrzewa się między innymi, że przyczynia się ona do wzrostu zachorowania na cukrzycę typ 2 czy wzrostu ryzyka otyłości.
Na pytanie co zamiast cukru trudno odpowiedzieć, bo choć jest wiele zamienników jak np. miód, syrop z agawy, stevia, zawsze jest to "cukier". Może warto zastanowić się nad całkowitą rezygnacją z dosładzania.
pozdrawiam
Magdalena Kubik
Fruktoza zwana cukrem owocowym należy do grupy węglowodanów prostych. Jednak zasadniczo poza owocami znajduję się również w miodzie, a z glukozą stanowi skład sacharozy czyli białego cukru. Różni się natomiast tym, że jest od cukru białego dwa razy słodsza, a oznacza to nic innego jak to że, aby uzyskać ten sam rezultat musimy zużyć jej o połowę mniej. A i wartość energetyczna słodzonych produktów jest niższa. Zaletą jest również fakt, że jest naturalnym środkiem słodzącym. Dodatkowo wchłania się zdecydowanie wolniej niż sacharoza, tak więc nie zwiększa bezpośrednio stężenia glukozy we krwi. Badania wskazują na fakt, że wspomaga kontrolę poziomu cukru u osób borykających się z cukrzycą. I choć tak samo jak sacharoza fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, to proces uzyskania z niej energii trwa dłużej i nie wymaga udziału insuliny. Tak rzeczywiście cukier zawsze będzie cukrem, ale ja nie byłabym takim sceptykiem jeżeli chodzi o samą fruktozę.
Serdecznie pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Fruktoza w diecie niemowląt – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Miód a cukier w diecie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Nietolerancja fruktozy a stosowanie cukru – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
artykuły
Substancje słodzące w cukrzycy
Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeb
Fruktoza - gdzie występuje i czy jest szkodliwa?
Fruktoza to cukier prosty, którego naturalnym źród
Cukry proste - charakterystyka, podział, występowanie, wpływ cukrów prostych na zdrowie człowieka
Cukry proste należące do grupy węglowodanów, mogą