Fruktoza szkodzi czy pomaga w diecie?

Dziś przeczytałam, że fruktoza ogromnie szkodzi. Jestem na diecie pod opieką dietetyczki, która zaleca mi stosowanie fruktozy zamiast cukru. Proszę o opinię na ten temat i podpowiedź czego używać zamiast cukru. Pozdrawiam.
KOBIETA, 63 LAT ponad rok temu

Witam,
najważniejsze co należy podkreślić fruktoza zawarta w owocach nie jest szkodliwa. Jednak istnieje szereg badań naukowych, które wykazują negatywne działanie fruktozy w postaci słodzika. Podejrzewa się między innymi, że przyczynia się ona do wzrostu zachorowania na cukrzycę typ 2 czy wzrostu ryzyka otyłości.
Na pytanie co zamiast cukru trudno odpowiedzieć, bo choć jest wiele zamienników jak np. miód, syrop z agawy, stevia, zawsze jest to "cukier". Może warto zastanowić się nad całkowitą rezygnacją z dosładzania.

pozdrawiam
Magdalena Kubik

0

Fruktoza zwana cukrem owocowym należy do grupy węglowodanów prostych. Jednak zasadniczo poza owocami znajduję się również w miodzie, a z glukozą stanowi skład sacharozy czyli białego cukru. Różni się natomiast tym, że jest od cukru białego dwa razy słodsza, a oznacza to nic innego jak to że, aby uzyskać ten sam rezultat musimy zużyć jej o połowę mniej. A i wartość energetyczna słodzonych produktów jest niższa. Zaletą jest również fakt, że jest naturalnym środkiem słodzącym. Dodatkowo wchłania się zdecydowanie wolniej niż sacharoza, tak więc nie zwiększa bezpośrednio stężenia glukozy we krwi. Badania wskazują na fakt, że wspomaga kontrolę poziomu cukru u osób borykających się z cukrzycą. I choć tak samo jak sacharoza fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, to proces uzyskania z niej energii trwa dłużej i nie wymaga udziału insuliny. Tak rzeczywiście cukier zawsze będzie cukrem, ale ja nie byłabym takim sceptykiem jeżeli chodzi o samą fruktozę.

Serdecznie pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty