witam,
miód z uwagi na właściwości odżywcze i lecznicze jest polecany, ale nie osobom z problemami z prawidłowym poziomem glukozy we krwi.
Miód jest produktem zdrowszym od cukru, bo oprócz środka słodzącego zawiera też liczne bioaktywne substancje. Nie należy go jednak spożywać bez ograniczeń, gdyż podnosi on poziom glukozy we krwi oraz jest nośnikiem kalorii. Miód będący produktem karmienia pszczół białym cukrem nie cechuje się nadmierną aktywnością biologiczną, a takie postępowanie producentów jest uważane za oszustwo i jest karane. Nie ma miodu najzdrowszego na świecie, miody z różnych surowców mają inne właściwości i aktywność biologiczną, którą należy dobrać do własnych potrzeb.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kiedy miód jest produktem naturalnym? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy miód manuka jest lepszy od tradycyjnego miodu? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak sprawdzić w sklepie czy miód jest prawdziwy czy sztuczny? – odpowiada Mgr Jakub Bieniecki
- Wartość odżywcza miodu Manuka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odporność a miód manuka – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Czy miód zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Czy podczas karmienia piersią można jeść miód? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ograniczenie cukru w diecie a miód – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer