To bardziej pytanie do pszczelarzy i technologów żywności :) Kiedyś był o tym odcinek "Wiem co jem" Bosackiej, może da się go znaleźć w sieci. Jeśli nie, to sporo jest informacji o tym, jak odróżnić dobry miód. Na etykiecie zawsze jest informacja, czy miód jest mieszanką poch. z krajów UE, czy spoza (Chińska podróbka). Najlepiej poszukać w okolicy pszczelarza i zakupić kilka słoików na caly sezon. Jest drożej, ale niemal pewnie, szczególnie jeśli miód będzie juz skrystalizowany. Pzdr.

0

Witam, jeżeli ma Pani na myśli rzeczywiście rozróżnienie miodu naturalnego od sztucznego, to po prostu wystarczy przeczytać etykietę. Musi byc na niej wyraźnie napisane, że miód jest sztuczny. Ale jeżeli pyta Pani o to, jak poznać dobry gatunkowo miód naturalny, gdzie pszczoły nie były dokarmiane cukrem, to mogę opisać kilka uwag.

Najważniejsza rzeczy przy miodzie: miód jest płynny TYLKO przez kilka miesięcy w roku, zaraz po pozyskaniu. Jak długo dany miód jest płynny , zależy od jego gatunku. Rzepakowy scukrza się po ok. 1 m-cu. Potem, żeby miód był płynny, trzeba go podgrzać. Miód podgrzewany traci swoje właściwości i staje się właściwie "drogim" cukrem o walorach smakowych innych niź cukier.

1. Mając na uwadze, to co napisałam powyżej, większość miodów dostępnych w supermarketach, to mieszanki miodów (podano na etykietach kraj pochodzenia), zatem były rozgrzewane, żeby mogły być zmieszane.

2. Miód rzepakowy, lipowy, wielokwiat, gryka - płynne o tej porze roku, to coś z nimi jest nie tak.

3. Dobry miód po scukrzeniu wygląda w słoiku mało apetycznie, ponieważ tworzy zacieki, tak jakby wysychał. Niektórzy ludzie myślą wówczas, że miód jest stary i zepsuty. Nic bardziej mylnego :).

0

Prawdziwy miód zawiera witaminy A, B2, C, PP oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez, wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, bar, pallad, wolfram, glin, cynk, cynę i inne mikroelementy. Miód zwietrzały, podgrzany do temperatury powyżej 40 st. C, fermentujący - traci wartości odżywcze.

Zdecydowanie częściej sięgamy po miody płynne. Prawda jest taka, że jeśli miód stoi długo na półce i ciągle jest płynny - oznacza, że jest oszukany. Bardzo często dystrybutorzy miodów podgrzewają je, niszcząc ich właściwości, ponieważ klienci szukają miodów płynnych i jednakowych, a to właśnie krystalizacja jest oznaką jakości. Szybkość krystalizacji zależy od zawartości cukru gronowego (glukozy). Im go więcej, tym krystalizacja szybsza. Jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy go jak najczęściej mieszać.

0

Producenci stosują różne sztuczki, żeby zmylić konsumenta i często dodają do miodu cukier, podgrzewają go, a bywają także "dyplomowani" pszczelarze, którzy karmią swoje pszczoły syropem cukrowym. Miody dobrej jakości powinny być dobrze oznakowane m.in. rodzaj miodu, miejsce produkcji, data rozlewu, czy zawiera jakieś dodatki. Najlepsze są miody pochodzenia polskiego. Trzeba uważać na wpisy typu mieszanki spoza UE- wtedy jest duże ryzyko, że kupujemy słabej jakości produkt z Chin.Miód najlepiej kupować z zaufanego źródła lub w sklepach ze zdrową żywnością. Sztuczne miody mają przez długi czas płynną i czystą konsystencję, natomiast w prawdziwych mogą tworzyć się osady. Prawdziwy miód ma intensywny aromat. Kiedy kupujemy miód poza sezonem (wczesna wiosna, zima) i dostajemy produkt płynny, to jest duże prawdopodobieństwo, że był wcześniej podgrzewany, ponieważ prawdziwy powinien się skrystalizować.

0

Z wyglądu bardzo trudno jest odróżnić miód sztuczny od prawdziwego. Niektórzy stosują kryterium :scukrzenia", czyli że miód sztuczny pozostaje długo płynny. To całkiem dobre kryterium, pamiętając, że miód akacjowy, nawet naturalny może również dłużej pozostawać w konsystencji płynnej. Najlepiej jest jednak kupować miód od zaufanych pszczelarzy.
Jest kilka sposobów na sprawdzenie, ale dopiero po otwarciu słoika :( a więc w sklepie się nie sprawdzą.
powodzenia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty