Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

To bardziej pytanie do pszczelarzy i technologów żywności :) Kiedyś był o tym odcinek "Wiem co jem" Bosackiej, może da się go znaleźć w sieci. Jeśli nie, to sporo jest informacji o tym, jak odróżnić dobry miód. Na etykiecie zawsze jest informacja, czy miód jest mieszanką poch. z krajów UE, czy spoza (Chińska podróbka). Najlepiej poszukać w okolicy pszczelarza i zakupić kilka słoików na caly sezon. Jest drożej, ale niemal pewnie, szczególnie jeśli miód będzie juz skrystalizowany. Pzdr.

0

Witam, jeżeli ma Pani na myśli rzeczywiście rozróżnienie miodu naturalnego od sztucznego, to po prostu wystarczy przeczytać etykietę. Musi byc na niej wyraźnie napisane, że miód jest sztuczny. Ale jeżeli pyta Pani o to, jak poznać dobry gatunkowo miód naturalny, gdzie pszczoły nie były dokarmiane cukrem, to mogę opisać kilka uwag.

Najważniejsza rzeczy przy miodzie: miód jest płynny TYLKO przez kilka miesięcy w roku, zaraz po pozyskaniu. Jak długo dany miód jest płynny , zależy od jego gatunku. Rzepakowy scukrza się po ok. 1 m-cu. Potem, żeby miód był płynny, trzeba go podgrzać. Miód podgrzewany traci swoje właściwości i staje się właściwie "drogim" cukrem o walorach smakowych innych niź cukier.

1. Mając na uwadze, to co napisałam powyżej, większość miodów dostępnych w supermarketach, to mieszanki miodów (podano na etykietach kraj pochodzenia), zatem były rozgrzewane, żeby mogły być zmieszane.

2. Miód rzepakowy, lipowy, wielokwiat, gryka - płynne o tej porze roku, to coś z nimi jest nie tak.

3. Dobry miód po scukrzeniu wygląda w słoiku mało apetycznie, ponieważ tworzy zacieki, tak jakby wysychał. Niektórzy ludzie myślą wówczas, że miód jest stary i zepsuty. Nic bardziej mylnego :).

0

Prawdziwy miód zawiera witaminy A, B2, C, PP oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez, wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, bar, pallad, wolfram, glin, cynk, cynę i inne mikroelementy. Miód zwietrzały, podgrzany do temperatury powyżej 40 st. C, fermentujący - traci wartości odżywcze.

Zdecydowanie częściej sięgamy po miody płynne. Prawda jest taka, że jeśli miód stoi długo na półce i ciągle jest płynny - oznacza, że jest oszukany. Bardzo często dystrybutorzy miodów podgrzewają je, niszcząc ich właściwości, ponieważ klienci szukają miodów płynnych i jednakowych, a to właśnie krystalizacja jest oznaką jakości. Szybkość krystalizacji zależy od zawartości cukru gronowego (glukozy). Im go więcej, tym krystalizacja szybsza. Jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy go jak najczęściej mieszać.

0

Producenci stosują różne sztuczki, żeby zmylić konsumenta i często dodają do miodu cukier, podgrzewają go, a bywają także "dyplomowani" pszczelarze, którzy karmią swoje pszczoły syropem cukrowym. Miody dobrej jakości powinny być dobrze oznakowane m.in. rodzaj miodu, miejsce produkcji, data rozlewu, czy zawiera jakieś dodatki. Najlepsze są miody pochodzenia polskiego. Trzeba uważać na wpisy typu mieszanki spoza UE- wtedy jest duże ryzyko, że kupujemy słabej jakości produkt z Chin.Miód najlepiej kupować z zaufanego źródła lub w sklepach ze zdrową żywnością. Sztuczne miody mają przez długi czas płynną i czystą konsystencję, natomiast w prawdziwych mogą tworzyć się osady. Prawdziwy miód ma intensywny aromat. Kiedy kupujemy miód poza sezonem (wczesna wiosna, zima) i dostajemy produkt płynny, to jest duże prawdopodobieństwo, że był wcześniej podgrzewany, ponieważ prawdziwy powinien się skrystalizować.

0

Z wyglądu bardzo trudno jest odróżnić miód sztuczny od prawdziwego. Niektórzy stosują kryterium :scukrzenia", czyli że miód sztuczny pozostaje długo płynny. To całkiem dobre kryterium, pamiętając, że miód akacjowy, nawet naturalny może również dłużej pozostawać w konsystencji płynnej. Najlepiej jest jednak kupować miód od zaufanych pszczelarzy.
Jest kilka sposobów na sprawdzenie, ale dopiero po otwarciu słoika :( a więc w sklepie się nie sprawdzą.
powodzenia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty