Norma Polska rozróżnia trzy rodzaje miodów, tj. nektarowe, spadziowe oraz nektarowo – spadziowe. Pomiędzy miodami nektarowymi a miodami spadziowymi występują zasadnicze różnice w składzie chemicznym.
Różne gatunki miodów mają różne własności terapeutyczne, ale nie są to granice sztywne. Nie mniej jednak, jeżeli ktoś cierpi na konkretne schorzenie to lepiej zastosować do terapii miód odmianowy.
Miód rzepakowy - wzmacnia mięsień sercowy, leczy niewydolność krążenia, zaburzenia rytmu pracy serca, miażdżycę oraz drogi żółciowe.
Miód akacjowy - stosowany przy nadkwaśności, trudnościach w trawieniu oraz w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Miód lipowy - ma właściwości antyspetyczne, jest dobry na uspokojenie, bezsenność, grypę, kaszel oraz zapalenie oskrzeli.
Miód wrzosowy - leczy prostatę, schorzenia nerek i pęcherza oraz dróg moczowych.
Miód gryczany - stosowany jest przy zaburzeniach krążenia krwi, zwłaszcza przy zylakac, podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach oraz przy złamaniach kości.
Miód ze spadzi jodłowej - miody, które pochodzą ze spadzi z drzew iglastych zawierają substancje skutecznie leczące schorzenia dróg oddechowych. Ponadto miody spadziowe stosowane są w pylicy płuc, w zaburzeniach przemiany materii, w cukrzycy, astmie i katarze.
[inf. pochodzą ze strony miodylublin.pszczelipark.pl]
Jak widać trudno ustalić który miód jest najlepszy, zawsze warto wziąć pod uwagę odpowiedni miód do naszych potrzeb.
pozdrawiam
Magdalena Kubik
Witam, o cudownych właściwościach miodu można pisać wiele. Każdy rodzaj miodu wnosi wiele dobrego do naszej diety i w nasze zdrowie. Zarówno miody nektarowe i spadziowe przynieść mogą wiele korzyści, ale wszystko zależy od dolegliwości i stanu zdrowia.
Nie ma chyba odpowiedzi na tak postawione pytanie :). Każdy gatunek miodu polecany jest na wspomaganie innych chorób. Jeśli chodzi o producenta dobrych miodów, to najlepiej zaopatrywać się zaufanego pszczelarza lub w sklepach ze zdrową żywnością. Miody w supermarketach to najczęściej mieszanki miodów z różnych krajów, które nie mają wielu wartości odżywczych właściwych miodom. Miody, które są długo płynne nie są dobre jakościowo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartość odżywcza miodu Manuka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy miód manuka jest lepszy od tradycyjnego miodu? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak sprawdzić w sklepie czy miód jest prawdziwy czy sztuczny? – odpowiada Mgr Jakub Bieniecki
- Miód a cukier w diecie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak używać miodu w chorobie żołądka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy miód zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czy podczas karmienia piersią można jeść miód? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Ile dziennie można spożywać miodu? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy można w ciąży stosować Propolis? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Miód - właściwości, rodzaje, zastosowanie
Miód to produkt pochodzenia naturalnego, który zna
Najcenniejszy dar natury. Chroni przed nowotworami, działa jak plaster na żołądek
Miód od wieków uznawany jest za jeden z najcenniej
Miód faceliowy - właściwości lecznicze i zdrowotne
Miód faceliowy to niespecjalnie popularny miód, kt