Miód Manuka zawiera związek o działaniu antybiotycznym tzw. metyloglioksal (MGO) w ilościach wielokrotnie przewyższających inne miody nektarowe. W miodzie tym obecne są także inne związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym, takie jak: fenolokwasy i flawonoidy, które występują również w miodach europejskich. Badania przeprowadzone na Akademii Morskiej w Gdyni wykazały, że składy miodów Manuka są zbliżone do polskich odmian miodów ciemnych - wrzosowych, gryczanych i spadziowych. Sądzę, że warto sięgać po nasze rodzime miody, a miód Manuka stosować dla urozmaicenia.

0

Witam, spożywanie dobrych miodów jest jak najbardziej korzystne. O tym, który jest lepszy może zdecydować powód dla którego sięgamy po miód. O wyższości jednego miodu nad drugim trudno jednoznacznie rozsądzić, ale miód manuka z pewnością ma wiele zalet.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty