Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Deklarowane właściwości miodu Manuka zbliżone są do naszych rodzimych produktów. Z punktu widzenia żywieniowego, polskie miody stanowią źródło związków o działaniu przeciwutleniającym. Obecne w nim enzymy (katalaza, oksydaza), witaminy (C, A, E) oraz związki fenolowe wspomagają naturalne mechanizmy obrony organizmu, zapobiegają szkodliwym procesom utleniania, a tym samy działają prewencyjnie w takich schorzeniach jak miażdżyca, nadciśnienie, czy nowotwory.
Badania naukowe wykazały, że największym potencjałem przeciwutleniającym charakteryzują się miody ciemne: wrzosowy, gryczany i spadziowy, dlatego szczególnie te rodzaje są polecane. Ponadto warto dokonywać zakupu u pewnych, ekologicznych źródeł, zyskując tym samym pewność wyższej jakości miodu.
pozdrawiam

0

Witam,
Właściwości miodu Manuka są bardzo zbliżone do naszych tradycyjnych polskich. Trzeba jednak pamięta, iż wyniki badań, jakie są podawane o tym miodzie (wspomaganie układu odpornościowego, poprawa stanu skóry, korzystne działanie na układ pokarmowy) oraz wiele, wiele innych dobroczynnych właściwości są przynależne dla większości miodów naturalnych. Ważniejsze jest, aby miód w ogóle występował w naszym żywieniu, a jego wybór był przemyślany (najlepiej wybierać pewne, ekologiczne źródła).
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty