Witam
Deklarowane właściwości miodu Manuka zbliżone są do naszych rodzimych produktów. Z punktu widzenia żywieniowego, polskie miody stanowią źródło związków o działaniu przeciwutleniającym. Obecne w nim enzymy (katalaza, oksydaza), witaminy (C, A, E) oraz związki fenolowe wspomagają naturalne mechanizmy obrony organizmu, zapobiegają szkodliwym procesom utleniania, a tym samy działają prewencyjnie w takich schorzeniach jak miażdżyca, nadciśnienie, czy nowotwory.
Badania naukowe wykazały, że największym potencjałem przeciwutleniającym charakteryzują się miody ciemne: wrzosowy, gryczany i spadziowy, dlatego szczególnie te rodzaje są polecane. Ponadto warto dokonywać zakupu u pewnych, ekologicznych źródeł, zyskując tym samym pewność wyższej jakości miodu.
pozdrawiam
Witam,
Właściwości miodu Manuka są bardzo zbliżone do naszych tradycyjnych polskich. Trzeba jednak pamięta, iż wyniki badań, jakie są podawane o tym miodzie (wspomaganie układu odpornościowego, poprawa stanu skóry, korzystne działanie na układ pokarmowy) oraz wiele, wiele innych dobroczynnych właściwości są przynależne dla większości miodów naturalnych. Ważniejsze jest, aby miód w ogóle występował w naszym żywieniu, a jego wybór był przemyślany (najlepiej wybierać pewne, ekologiczne źródła).
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Jest to naturalny miód wytwarzany przez pszczoły żywiące sie nektarem z kwiatów krzewu manuka. Polecany na problemy z układem pokarmowym i odpornościowym. Jest również dobrym kosmetykiem
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy miód manuka jest lepszy od tradycyjnego miodu? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Właściwości odżywcze miodów dostępnych na polskim rynku – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jak używać miodu w chorobie żołądka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Miód a cukier w diecie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jedzenie miodu w ciąży a bakteria botulinowa – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Kiedy miód jest produktem naturalnym? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Od którego miesiąca życia i jaki rodzaj miodu można podawać dziecku? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak sprawdzić w sklepie czy miód jest prawdziwy czy sztuczny? – odpowiada Mgr Jakub Bieniecki
- Czy podczas karmienia piersią można jeść miód? – odpowiada Redakcja abcZdrowie