Błędy w dietach odchudzających
Witam,
osobiście uważam, że najlepszym pomysłem jest w ogóle nie słodzenie herbaty :) Jeżeli jednak herbata musi zostać posłodzona, to bez wątpienia miód jest bardziej wartościowy niż cukier. Należy jednak pamiętać, że miód, podobnie jak cukier, jest źródłem węglowodanów prostych, które pod pewnymi względami mają negatywny wpływ na nasz organizm. Aby zachować prozdrowotne działanie miodu musimy zadbać, by słodzona nim herbata nie była zbyt gorąca (nie cieplejsza niż 45 - 50 st.C).
Pozdrawiam
Dorota Barańska
Witam serdecznie,
Zalecam ograniczanie białego cukru, nic zdrowego! Miód jak najbardziej może zastąpić nam cukier. Jest to bardzo dobry wybór ze względu na cenne właściwości miodu, który nie traci wszystkich swoich wartości pod wpływem wysokiej temperatury.
Wysoka temperatura powoduje jednak obniżenie aktywności enzymów zawartych w miodzie. Okres aktywność enzymów w temperaturze 70 stopniC spada. Rozwiązaniem jest słodzenie ostudzonej herbaty.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Należy starac sie ograniczyc picie słodzonych napojów. Miód dodany do gorącej herbaty niestety traci wszelkie właściwości odzywcze i staje sie zwykłym cukrem. Do tego słodki napój, niezależnie czy z cukrem czy z miodem ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, czyli szybko podnosi poziom cukru we krwi co sprzyja powstawaniu cukrzycy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Słodzenie kawy miodem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy miód straci na wartości po kontakcie z metalową łyżką? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Co wybrać do słodzenia kawy, herbaty? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Miód a cukier w diecie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza miodu Manuka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Codzienne spożywanie miodu – odpowiada Mgr Grzegorz Wichrzycki
- Czy miód manuka jest lepszy od tradycyjnego miodu? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy zielona herbata smakowa ma takie same właściwości jak ta tradycyjna zielona? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy słodzenie herbaty wpływa na tycie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz