Słodzenie herbaty miodem

Czy herbata z miodem jest lepszym pomysłem niż herbata z cukrem? Czy pod wypływem wysokiej temperatury wartości miodu nie znikają?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam,
osobiście uważam, że najlepszym pomysłem jest w ogóle nie słodzenie herbaty :) Jeżeli jednak herbata musi zostać posłodzona, to bez wątpienia miód jest bardziej wartościowy niż cukier. Należy jednak pamiętać, że miód, podobnie jak cukier, jest źródłem węglowodanów prostych, które pod pewnymi względami mają negatywny wpływ na nasz organizm. Aby zachować prozdrowotne działanie miodu musimy zadbać, by słodzona nim herbata nie była zbyt gorąca (nie cieplejsza niż 45 - 50 st.C).
Pozdrawiam
Dorota Barańska

0

Witam serdecznie,

Zalecam ograniczanie białego cukru, nic zdrowego! Miód jak najbardziej może zastąpić nam cukier. Jest to bardzo dobry wybór ze względu na cenne właściwości miodu, który nie traci wszystkich swoich wartości pod wpływem wysokiej temperatury.

Wysoka temperatura powoduje jednak obniżenie aktywności enzymów zawartych w miodzie. Okres aktywność enzymów w temperaturze 70 stopniC spada. Rozwiązaniem jest słodzenie ostudzonej herbaty.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0

Należy starac sie ograniczyc picie słodzonych napojów. Miód dodany do gorącej herbaty niestety traci wszelkie właściwości odzywcze i staje sie zwykłym cukrem. Do tego słodki napój, niezależnie czy z cukrem czy z miodem ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, czyli szybko podnosi poziom cukru we krwi co sprzyja powstawaniu cukrzycy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty