Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam Panią,
Rzeczywiście miód jest zdrowy i ma wiele cennych składników jednak jest bardzo kaloryczny. Jeżeli dba Pani o sylwetkę to nalezy uważać zarówno z cukrem jak i z miodem. do tego jak doda Pani miód do gorącej kawy to straci od wartości odżywcze. Jeżeli nie jest Pani w stanie zrezygnować z cukru to można posłodzić miodem (wyjdzie zdrowiej) ale prosze poczekac aż kawa nieco ostygnie.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
miód jest zdrowy pod warunkiem, że dodaje się do płyny o temp. nie wyższej niż 40st.C. W wyżej temperaturze traci swoje właściwości.
Poza tym miodu nie powinny spożywać osoby z cukrzycą lub nią zagrożone.
Pozdrawiam
Witam. Miód jest zdrowy (może być stosowany np. przy przeziębieniu), ale wszystko zależy, kto go spożywa i w jakich ilościach. Po pierwsze miód to głównie cukier, a więc osoby z cukrzycą powinny go unikać lub spożywać w bardzo małych ilościach. Po drugie ze względu na wysoką zawartość fruktozy, często spożywany miód w dużych ilościach może prowadzić do stłuszczenia wątroby, ale 1 łyżka dziennie nie powinna zaszkodzić. Po trzecie miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 st. C, a więc do kawy raczej się nie nadaje (chyba, że doda Pani miód dopiero do przestudzonej kawy). Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl.
Witam. Faktem jest że miód jest zdrowy jednak należy pamiętać że traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40st.C.Jeżeli chce go Pani pić z kawą to dobrze go dodać jak będzie trochę schłodzona.
Pozdrawiam Monika Konieczna
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wpływ dużych ilości kawy na zdrowie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Co wybrać do słodzenia kawy, herbaty? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy miód straci na wartości po kontakcie z metalową łyżką? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Codzienne spożywanie miodu – odpowiada Mgr Grzegorz Wichrzycki
- Czy jedzenie płatków owsianych z mlekiem, miodem, jabłkiem powoduje przybieranie na wadze? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Dieta odchudzająca a miód – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
artykuły
Miód a odporność. Sprawdź, dlaczego powinniśmy go jeść
Kluczem do zdrowego organizmu jest odporność. Wspi
Dietetycy ostrzegają przed octem jabłkowym
O cudownych właściwościach octu jabłkowego można p
Miód gryczany - cena, działanie na zdrowie i urodę
Miód gryczany, choć nie jest tak popularny, jak wi