Osoba chora na cukrzycę nie powinna spożywać cukrów prostych, szczególnie w formie dodawanej do potraw czy napojów. Miód mimo, że bardziej wartościowy podnosi szybko cukier we krwi, co jest niekorzystne. Cukier brzozowy ma niższy indeks glikemiczny niż miód czy cukier biały, ale należy pamiętać że posiada również kalorie - puste kalorie. Cukier prosty w diecie chorego powinien pochodzić tylko z owoców, ale również w umiarkowanych ilościach. Dozowolone są jedynie słodziki najlepiej pochodzenia naturalnego jak suszona stewia.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy produkt Sweet Freedom jest dobry dla cukrzyków? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)