Często polecanym naturalnym słodzikiem jest stewia - świeża lub w postaci suszonych listków.
Pozdrawiam,
Marcelina Szulżycka
http://dietetyk-wroclaw.eu/
Nie ma potrzeby zastępowania miodu jakimkolwiek słodzikiem. Najlepiej wybierać jak najbardziej naturalne produkty. Energia powinna być czerpana ze zdrowych produktów, a takim właśnie jest miód. Nie należy się takich kalorii bać.
Owoce również mogą nadać słodkość owsiance, zwłaszcza suszone.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
http://dietcoaching.pl/diet-coaching/
Naturalne słodziki to stewia i ksylitol, ale dobrze, by próbowała Pani oduczać się stopniowo słodzonych posiłków, bo cukru we współczesnej diecie jest aż nadto.
Proszę unikać sztucznych słodzików, cukier można zastąpić naturalnymi słodzikami tj. jak Stewia lub Ksylitol.
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zastąpienie cukru przy redukcji – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy jedzenie płatków owsianych z mlekiem, miodem, jabłkiem powoduje przybieranie na wadze? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Słodzenie kawy miodem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)