Trzcinowy lub z buraka nierafinowany, miód, syrop z daktyli.
Często brązowy cukier dostępny w sklepach to po prostu rafinowany cukier z karmelem - co kompletnie nie ma sensu zdrowotnego.
Cukier nierafinowany (powinno to być napisane na opakowaniu) nie jest pozbawiony mikroelementów i innych substancji odżywczych.
Pozdrawiam.
Joanna Arciszewska.
Witam,
dla dzieci w wieku przedszkolnym najlepszy będzie miód pszczeli. Innym produktem mogącym zastąpić cukier biały jest cukier trzcinowy nierafinowany i brązowy nieprzetworzony(na opakowaniu jest napisane cukier brązowy 100% a nie cukier i karmel). Dobrym produktem może być również ksylitol jednak nie należy stosować go w nadmiarze.
Dodatkowo proszę pamiętać by mimo wszystko ograniczać zawartość cukru w diecie dziecka i w miarę możliwości rezygnować z dosładzania produktu. Zamiast tego można stosować naturalne soki owocowe tzw. domowe, owoce naturalne i owoce suszone.
Pozdrawiam
Witam,
polecam miód pszczeli lub cukier trzcinowy nierafinowany.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam ciepło. Jako mama przedszkola i zarazem dietetyk, szczerze odpowiadam, że im mniej cukru tym lepiej. Nie ma znaczenia czy cukier jest brązowy czy biały, trzcinowy, z buraka , z kokosa itp ... Cukier to cukier. Sacharoza - bez znaczenia czy otrzymywana z buraka czy z trzciny. Warto uczyć dziecko, że słodki smak to różnorodność owoców, surowych czy suszonych. Słodki smak - a zarazem tzw dobre cukry - to bakalie. Wybierając bakalie zwróćmy uwagę, że nie były siarkowane. Można wybrać miód (ale taki z pasieki, od pszczelarza). Proponuję nie wprowadzać zamienników cukru - typu stewia czy ksylitol. Żeby nie uczyć dziecka, że cukier czy jego zamiennik mogą być 'zdrowe'. Zachowania i nawyki żywieniowe jakie wprowadzimy w życie przedszkolaka, będą towarzyszyły mu już do końca życia. Naprawdę warto powalczyć o to , aby były to zdrowe nawyki. To zaprocentuje zminimalizowanym ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych w życiu dorosłym. Naprawdę warto o to powalczyć. Pozdrawiam Asia Szmitka -Łuszczyk mgr farmacji i dietetyk, a prywatnie mama trzyletniego wulkanu energii :-)
Witam serdecznie,
w diecie dziecka nie jest wskazany żaden dodatkowy cukier. Dla dzieci nie ma mniej lub bardziej zdrowego zamiennika cukru. niestety już wystarczająco dużo cukru czy innych substancji słodzących jest dodawane do produktów przeznaczonych dla dzieci. Jeżeli już koniecznie chce Pani dodać substancje nadające smak słodki to zdecydowanie zalecam przygotowywanie potraw na bazie owoców naturalnych lub suszonych (ostrożnie z ilością, zalecane bezsiarkowe!) lub miodu. Jeśli cukier to w ostateczności brzozowy nierafinowany. Szczególnie odradzam dodawanie do diety dziecka, często tak lubiane kakao dla dzieci, które zwiera dużą ilość cukru w składzie. Proszę czytać etykiety- 1 mała łyżeczka to aż 5 gram cukru....
Dziecko bardzo szybko przyzwyczaja się do cukru, zresztą cukier potrafi uzależnić. Ciężko będzie w kolejnych latach zmniejszyć jego ilość w diecie a konsekwencje są już bardzo niebezpieczne dla zdrowia (m.in. próchnica, cukrzyca, nadwaga). Dzieci tego nie są świadome, ale my dorośli już tak.
pozdrawiam
Małgorzata
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy ksylitol to zdrowy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy jogurty są dobrym zamiennikiem słodyczy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma