Zapytaj lekarza

7 4 2 , 6 9 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czym jest żywność ekologiczna?

Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.

Witam! Zależy w jakim celu chcemy go zastąpić. W przypadku osób chorujących za cukrzycę, stan przed cukrzycowy, insulinooporność itp. można zaproponować sztuczne substancje słodzące (stara nazwa - słodziki) spożywane z umiarem. Do tej grupy zaliczana jest także stewia. Jeśli chodzi nam o dietę odchudzająca zalecane jest ograniczenie cukrów prostych w tym białego cukru, jednak pewna jego ilość jest dozwolona. Niestety wszystkie substancje słodzące nadają potrawie charakterystyczny smak, nie dla każdego akceptowalny.

0

Witam serdecznie. Jest to bardzo dobry pomysł lecz nie z każdym połączeniem Stewia jest smaczna, polecam ją do koktajli, wypieków, sosów, przetworów owocowych.
Do napojów dobrym rozwiązaniem jest cukier brzozowy lecz w małej ilości. Pozdrawiam
Anna Kaczmarek Dietetyk

0

Stevia to dobry pomysł. Jest on naturalnym słodzikiem, znacznie lepszym niż sztuczne słodziki typu np. aspartam. Polecam również ksylitol.

Dietetyk należący do Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
0
Mgr Monika Macioszek Dietetyk
60 poziom zaufania

Cukier, ze względu na silne właściwości zakwaszające (co obniża odporność) uważany jest za produkt szkodliwy dla organizmu. Zamiast niego można używać, oczywiście w rozsądnych ilościach miodu, syropu klonowego, melasy czy nierafinowanego cukru brązowego. Można też stosować stewię, chociaż jest słodka nie zawiera kalorii. Bezpiecznie mogą jej używaćchorzy na cukrzycę - nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ze wzgędu na odporność na wysoką temperaturę do 200 st. C można ją używać do gotowania i pieczenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy