Witam! Zależy w jakim celu chcemy go zastąpić. W przypadku osób chorujących za cukrzycę, stan przed cukrzycowy, insulinooporność itp. można zaproponować sztuczne substancje słodzące (stara nazwa - słodziki) spożywane z umiarem. Do tej grupy zaliczana jest także stewia. Jeśli chodzi nam o dietę odchudzająca zalecane jest ograniczenie cukrów prostych w tym białego cukru, jednak pewna jego ilość jest dozwolona. Niestety wszystkie substancje słodzące nadają potrawie charakterystyczny smak, nie dla każdego akceptowalny.
Witam serdecznie. Jest to bardzo dobry pomysł lecz nie z każdym połączeniem Stewia jest smaczna, polecam ją do koktajli, wypieków, sosów, przetworów owocowych.
Do napojów dobrym rozwiązaniem jest cukier brzozowy lecz w małej ilości. Pozdrawiam
Anna Kaczmarek Dietetyk
Stevia to dobry pomysł. Jest on naturalnym słodzikiem, znacznie lepszym niż sztuczne słodziki typu np. aspartam. Polecam również ksylitol.
Cukier, ze względu na silne właściwości zakwaszające (co obniża odporność) uważany jest za produkt szkodliwy dla organizmu. Zamiast niego można używać, oczywiście w rozsądnych ilościach miodu, syropu klonowego, melasy czy nierafinowanego cukru brązowego. Można też stosować stewię, chociaż jest słodka nie zawiera kalorii. Bezpiecznie mogą jej używaćchorzy na cukrzycę - nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ze wzgędu na odporność na wysoką temperaturę do 200 st. C można ją używać do gotowania i pieczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy można stosować preparaty ze stewii w diecie cukrzycowej w ciąży? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Zastąpienie cukru przy redukcji – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz