Witam,
Stewia dzięki praktycznie zerowemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i nie wywołuje napadów głodu.Może być stosowana przez diabetyków.
Ma zero kalorii w przeciwieństwie przykładowo do często wykorzystywanych zamienników sacharozy: aspartamu (1g = 4 kcal), ksylitolu (1g = 2,4 kcal) i fruktozy (1g = 4 kcal)
W stewii występują naturalnie takie glikozydy jak stewiozyd i rebaudiozyd.Najlepiej kupować czyste glikozydy stewiolowe, bez jakichkolwiek dodatków, które mogą znacząco podnosić kaloryczność takiego słodzika. Należy zwrócić uwagę na skład i kaloryczność, powinna być informacja o kaloryczności np. ,,nie zawiera kalorii”.
Czasami producenci mieszają ten czysty słodzik z wypełniaczem nadającym objętości (np. maltodekstryną). Maltodekstryna podnosi kaloryczność takiego słodzika i ma wysoki indeks glikemiczny (stewii z maltodekstryną nie powinni spożywać diabetycy). Nośnikiem może być erytrytol (naturalna substancja słodząca), który z kolei nie podnosi kaloryczności słodzika, a dodatkowo niweluje gorzkawy posmak pochodzący od stewii (czyli taki rodzaj słodzika mogą wybrać osoby, którym gorzkawy smak nie odpowiada). Dlatego przed zakupem proszę zapoznać się ze składem słodzika.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można stosować preparaty ze stewii w diecie cukrzycowej w ciąży? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy słodzik ze stewii poprawia pamięć w alzheimerze? – odpowiada Dr n. med. MaĹgorzata Ĺwierkocka
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Szkodliwość kawy rozpuszczalnej z mlekiem i słodzikiem – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Zastąpienie cukru przy redukcji – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska