Witam,
wszystko zależy od tego, jakim słodzikiem dokładnie Pani słodzi. Niektóre słodziki w badaniach wykazują działania rakotwórcze, więc przewlekłe ich stosowanie nie jest wskazane.
Radziłabym natomiast sięgnąć po naturalne alternatywy cukru, takie jak stweia, ksylitol, syrop klonowy lub daktylowy.
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
http://dietetyk-proporcja.pl/
Należy jak najszybciej zaprzestać stosowania takiej ilości słodzików. Żadne badania nie potwierdzają, że długotrwałe stosowanie słodzików jest bezpieczne natomiast jest wiele doniesień mówiących o tym, że powodują one m.in nowotwory. Większość słodzików odkłada się w organizmie więc stosowanie tak dużych ilości jak u pani na pewno nie jest zdrowe ani bezpieczne. Najlepiej przywyczaić się do napojów bez żadnych środków słodzących.
Istnieje kilka teorii dotyczących wpływu słodzików na organizm i niestety większość z nich nie jest optymistyczna. Proszę pamiętać, że dla organizmu najlepsze jest to, co jest naturalne. A sztuczne substancje słodzące dla organizmu naturalne nie są. Sam fakt, że nie dostarczają kalorii nie może być wyznacznikiem ich zdrowotności. Mówi się o tym, że sztuczne słodziki wywołują nowotwory, zmieniają metabolizm, negatywnie wpływają na układ nerwowy i pracę mózgu. O wiele lepiej jest sięgać po bezpieczne środki, takie jak ksylitol, stewia czy erytrytol.
Pozdrawiam i życzę Panu dużo zdrowia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Szkodliwość kawy rozpuszczalnej z mlekiem i słodzikiem – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Szkodliwość słodziku – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy mogę korzystać ze słodziku, mając cukrzycę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska