Głównym składnikiem słodzików jest związek o nazwie aspartam. Znaleźć go można także we wszelkich produktach o obniżonej kaloryczności (typu light). Po to, by spożycie takich substancji jak aspartam było bezpieczniejsze określono tzw. dopuszczalne dzienne spożycie, które dla aspartamu wynosi 40 mg/kg masy ciała. Oznacza to, że jeżeli pomnoży Pani swoją masę ciała przez 40 to wyjdzie Pani ilość w miligramach aspartamu, którą może Pani dziennie bezpiecznie spożywać nie obawiając się konsekwencji zdrowotnych.
Ale to własnie o aspartam toczy się od jakiegoś czasu "wojna" ze względu na przesłanki, iż ma on działanie rakotwórcze. Okazuje się bowiem, że aspartam w organizmie człowieka rozkłada się do związków, które są szkodliwe dla człowieka. Aspartam oddziałuje w niekorzystny sposób na układ nerwowy, odpornościowy i może być przyczyną występowania różnych alergii, nawet pokarmowych. Do niekorzystnego oddziaływania tej substancji na organizm człowieka należą: migreny, problemy z koncentracją, drgawki, a nawet napady padaczkowe, depresja, uczucie splątania, trudności z wymowa itd. i wiele innych...
Co do działania rakotwórczego to w listopadzie bieżącego roku planowane jest opublikowanie przez European Food Standards Agency analiz badań nad bezpieczeństwem aspartamu. Wiadomo natomiast, że spowodował on występowanie guzów nowotworowych we wcześniejszych badaniach na szczurach. Trzeba tez pamiętać, że gdyby faktycznie aspartam okazał się niebezpieczny dla zdrowia to oznaczałoby to konieczność wycofania produktów żywnościowych, które go zawierają z rynków całego świata, co oznacza w sumie miliardy dolarów strat dla wielu firm na świecie - możemy wiec mieć tylko nadzieje, że wyniki przedstawionych analiz będą wiarygodne. W każdym razie w czasach kiedy żywność jest wręcz nafaszerowana chemią, zdecydowanie lepiej jest postawić na zdrowe ograniczanie kalorii oraz wysiłek fizyczny niż na własną rękę sprawdzać szkodliwość aspartamu. Pozdrawiam, I. Zadnieprowska
Dzień dobry,
Polecam naturalny słodzik - ksylitol - otrzymywana z brzozy, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit i zapobiega próchnicy.
Naturalna i bezpieczna jest także stewia.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ słodzików na zdrowie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Aspartam w jogurcie a dieta – odpowiada Ewa Kozłowska
- Szkodliwość kawy rozpuszczalnej z mlekiem i słodzikiem – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Czy słodzik Natreen posiada w składzie aspartam? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Sukraloza a jej szkodliwość – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
artykuły
Nazywany "dobrym cukrem". Lekarze ostrzegają, może doprowadzić do zawału i udaru
Popularny słodzik może zwiększać ryzyko zawału ora
WHO: "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi". Czy popularny słodzik zostanie zakazany?
Aspartam należy do najpopularniejszych zamienników
Sukraloza - czy jest szkodliwa?
Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy, któr