witam,
nie nalezy najlepiej stosowac zadnych substancji slodzacych.
Jednak w ostatecznosci najlepszym slodzikiem bedzie ksylitol.
stewia niestety nie jest zbyt dobrze przebadana w polsce, brakuje dokladnych badan i dobrej jakosci preparatow z czysta stewia
Po pierwsze - przy refluksie nie powinna Pani pić herbaty, gdyż działa ona drażniąco na ściany przewodu pokarmowego i może potęgować objawy choroby (tak jak kawa, kwaśna żywność i żywność bogata w błonnik). Stewia jest bardzo specyficzną substancją słodzącą, gdyż ma jednocześnie gorzki smak. Na razie uważa się ją za bezpieczną, choć nie zostało to jeszcze dostatecznie zbadane. Jeżeli poszukuje Pani naturalnego słodkiego smaku - polecam ksylitol lub erytrol - obydwa produkty pozyskiwane z roślin, odrobinę mniej słodkie niż cukier, o niskiej kaloryczności (zdaża się, że w większych dawkach mogą wywoływać biegunki), ich zaletą jest także to, że nie zmieniają smaku produktów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można stosować preparaty ze stewii w diecie cukrzycowej w ciąży? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można przytyć pijąc Pepsi light? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy produkty zero powodują wyrzut insuliny? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Szkodliwość słodziku – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska