Szanowny Panie,
Dziękuję za szczegółowy opis sytuacji. Rozumiem, że od dłuższego czasu zmaga się Pan z refluksem żółciowym spowodowanym niedomkniętym odźwiernikiem oraz obecnością przepukliny rozworu przełykowego. Opis objawów – miękki, połyskliwy stolec o barwie „nutelli” i widoczne grudki, przy braku krwi, bólu i utraty masy ciała – nie wskazuje jednoznacznie na coś bardzo niepokojącego, jednak w kontekście refluksu żółciowego i stresu warto podejść do sprawy kompleksowo.
1. Dieta przy refluksie żółciowym i przepuklinie rozworu przełykowego:
W Pana przypadku najważniejszym celem będzie zmniejszenie drażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz redukcja cofania się treści żółciowej do żołądka i przełyku. Rekomenduje się:
✅ Produkty zalecane:
Gotowane warzywa (marchew, dynia, ziemniaki, brokuł – ale bez przypraw drażniących),
Chude mięso (indyk, kurczak – gotowane, duszone),
Ryż, kasza jaglana, płatki owsiane,
Dojrzałe banany, gotowane jabłka (kompoty bez cukru),
Jogurty naturalne i kefiry (jeśli dobrze tolerowane),
Pieczywo pszenne lub orkiszowe – najlepiej lekko czerstwe,
Niewielkie ilości zdrowych tłuszczów (oliwa z oliwek, awokado – w małych ilościach).
Szanowny Panie,
Dziękuję za szczegółowy opis sytuacji. Rozumiem, że od dłuższego czasu zmaga się Pan z refluksem żółciowym spowodowanym niedomkniętym odźwiernikiem oraz obecnością przepukliny rozworu przełykowego. Opis objawów – miękki, połyskliwy stolec o barwie „nutelli” i widoczne grudki, przy braku krwi, bólu i utraty masy ciała – nie wskazuje jednoznacznie na coś bardzo niepokojącego, jednak w kontekście refluksu żółciowego i stresu warto podejść do sprawy kompleksowo.
1. Dieta przy refluksie żółciowym i przepuklinie rozworu przełykowego:
W Pana przypadku najważniejszym celem będzie zmniejszenie drażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz redukcja cofania się treści żółciowej do żołądka i przełyku. Rekomenduje się:
✅ Produkty zalecane:
Gotowane warzywa (marchew, dynia, ziemniaki, brokuł – ale bez przypraw drażniących),
Chude mięso (indyk, kurczak – gotowane, duszone),
Ryż, kasza jaglana, płatki owsiane,
Dojrzałe banany, gotowane jabłka (kompoty bez cukru),
Jogurty naturalne i kefiry (jeśli dobrze tolerowane),
Pieczywo pszenne lub orkiszowe – najlepiej lekko czerstwe,
Niewielkie ilości zdrowych tłuszczów (oliwa z oliwek, awokado – w małych ilościach).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest przyczyna takiego wyglądu stolca? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy refluks żółciowy można łączyć z przepukliną rozworu przełykowego? – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Okolica wpustu od góry i w inwersji w gastroskopii – odpowiada Lek. Marcin Rutkowski
- Co oznacza ból pod żebrem u 26-latki? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jakie produkty można jeść przy przepukline rozworu przełykowego? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy mając zdiagnozowany refluks przełykowy oraz przepuklinę rozworu przełykowego można przyjmować ocet jabłkowy? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Wynik badania żołądka i cechy przepukliny rozworu przełykowego – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Odżywianie a przepuklina rozworu przełykowego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Prośba o ocenę wyniku gastroskopii – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak