Jakie produkty najlepiej spożywać w tej sytuacji?

Od jakiegoś czasu mam stwierdzony refluks żółciowy przez niedomknięty oddzwiernik i przepuklinę rozworu nie mam bólu poza stolcem miększym o kolorze nutelli i jest połyskliwy taki jakby chciał się uformować bo.jsk robię na papier to widzę ze yest takiej większej konsystencji dość gruby lecz miękki i widać w nim grudki kolor nutelli czasem zdarzy sie normalny taki jak marchew.krwi w kale brak innych objawów brak. Jakie produkty jeść by sie poprawiło. Jestem dość zestresowaną osobą mam apetyt masa ciała jest prawidłowa nie maleje. Lekarz nic mi mie zalecił. Jak miałem kolejną gastroskopie to żółci w żołądku nie było ale było mniej stresu w dwóch z trzech gastroskopie żółć była w trzeciej nie było lecz oddzwiernik nadal otwarty. Za pomoc dziękuję. Czy jest się czym martwić?
MĘŻCZYZNA, 36 LAT około miesiąca temu

Szanowny Panie,



Dziękuję za szczegółowy opis sytuacji. Rozumiem, że od dłuższego czasu zmaga się Pan z refluksem żółciowym spowodowanym niedomkniętym odźwiernikiem oraz obecnością przepukliny rozworu przełykowego. Opis objawów – miękki, połyskliwy stolec o barwie „nutelli” i widoczne grudki, przy braku krwi, bólu i utraty masy ciała – nie wskazuje jednoznacznie na coś bardzo niepokojącego, jednak w kontekście refluksu żółciowego i stresu warto podejść do sprawy kompleksowo.



1. Dieta przy refluksie żółciowym i przepuklinie rozworu przełykowego:



W Pana przypadku najważniejszym celem będzie zmniejszenie drażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz redukcja cofania się treści żółciowej do żołądka i przełyku. Rekomenduje się:



✅ Produkty zalecane:



Gotowane warzywa (marchew, dynia, ziemniaki, brokuł – ale bez przypraw drażniących),



Chude mięso (indyk, kurczak – gotowane, duszone),



Ryż, kasza jaglana, płatki owsiane,



Dojrzałe banany, gotowane jabłka (kompoty bez cukru),



Jogurty naturalne i kefiry (jeśli dobrze tolerowane),



Pieczywo pszenne lub orkiszowe – najlepiej lekko czerstwe,



Niewielkie ilości zdrowych tłuszczów (oliwa z oliwek, awokado – w małych ilościach).





0

Szanowny Panie,



Dziękuję za szczegółowy opis sytuacji. Rozumiem, że od dłuższego czasu zmaga się Pan z refluksem żółciowym spowodowanym niedomkniętym odźwiernikiem oraz obecnością przepukliny rozworu przełykowego. Opis objawów – miękki, połyskliwy stolec o barwie „nutelli” i widoczne grudki, przy braku krwi, bólu i utraty masy ciała – nie wskazuje jednoznacznie na coś bardzo niepokojącego, jednak w kontekście refluksu żółciowego i stresu warto podejść do sprawy kompleksowo.



1. Dieta przy refluksie żółciowym i przepuklinie rozworu przełykowego:



W Pana przypadku najważniejszym celem będzie zmniejszenie drażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz redukcja cofania się treści żółciowej do żołądka i przełyku. Rekomenduje się:



✅ Produkty zalecane:



Gotowane warzywa (marchew, dynia, ziemniaki, brokuł – ale bez przypraw drażniących),



Chude mięso (indyk, kurczak – gotowane, duszone),



Ryż, kasza jaglana, płatki owsiane,



Dojrzałe banany, gotowane jabłka (kompoty bez cukru),



Jogurty naturalne i kefiry (jeśli dobrze tolerowane),



Pieczywo pszenne lub orkiszowe – najlepiej lekko czerstwe,



Niewielkie ilości zdrowych tłuszczów (oliwa z oliwek, awokado – w małych ilościach).





0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty