Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Dieta powinna być bogata w błonnik. Taki znajdzie Pan w produktach zbożowych z pełnego przemiału, czyli m.in. ciemnym pieczywie, razowych makaronach, kasze. Bogatym źródłem błonnika są także warzywa: szczególnie brokuly, kalafior, buraki marchew oraz owoce. Przy zaparciach powinno pomóc też kilka suszonych śliwek. Usprawniają pracę jelit także produkty mleczne fermentowane czyli jogurty, kefiry, maślanka. pozdrawiam

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

prosze spożywać pełnoziarniste pieczywo, kasze., śliwki suszone, figi, otręby, siemie lniane. Do tego koniecznie dużo wody.

Pozdrawiam

0

Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty