Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Dieta powinna być bogata w błonnik. Taki znajdzie Pan w produktach zbożowych z pełnego przemiału, czyli m.in. ciemnym pieczywie, razowych makaronach, kasze. Bogatym źródłem błonnika są także warzywa: szczególnie brokuly, kalafior, buraki marchew oraz owoce. Przy zaparciach powinno pomóc też kilka suszonych śliwek. Usprawniają pracę jelit także produkty mleczne fermentowane czyli jogurty, kefiry, maślanka. pozdrawiam
Pracę jelit usprawnia:
- spożywanie warzyw i owoców
- picie wody 1,5-3 litrów dziennie
Zaburza ją natomiast:
- spożywanie żywności wysoko przetworzonej (fast food, chipsy, jedzenie z proszku)
- spożywanie dużej ilości tłustego mięsa
- spożywanie dużej ilości słodyczy
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Witam serdecznie,
prosze spożywać pełnoziarniste pieczywo, kasze., śliwki suszone, figi, otręby, siemie lniane. Do tego koniecznie dużo wody.
Pozdrawiam
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Co jeść podczas biegunki? Co pić podczas biegunki?
Co jeść podczas biegunki? Biegunka to stan, w któr
Co robić, a czego unikać podczas biegunki?
Mam biegunkę - co robić? Biegunka jest zaburzeniem