Witam serdecznie. Perystaltyka zależna jest od wielu czynników. Oczywiście dieta jest bardzo ważn, szczególnie taka bogata w produkty pełnoziarniste.
Witam,
Zalecam przyjęcie następujących zasad:
- spożywać 4-5 posiłków dziennie
- posiłki spożywać regularnie - codziennie o tych samych porach (odstępy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 3-4 h)
- w każdym większym posiłku uwzględniać przetwory zbożowe (kasze, ryż, makarony, pieczywo, płatki zbożowe), najlepiej pełnoziarniste
- w każdym posiłku uwzględniać warzywa lub owoce (przynajmniej połowa w stanie surowym)
- wypijać codziennie ok. 1,5 l niegazowanej wody mineralnej
- ograniczyć spożycie cukru i słodyczy, w tym także słodkich napojów
- stosować wysokiej jakości oleje roślinne (w niewielkiej ilości)
Powyższe zasady pomogą Pani usprawnić pracę jelit.
Pozdrawiam
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Pracę jelit usprawnia:
- aktywność fizyczna
- picie 1,5 - 3 litrów wody dziennie
- picie zielonej herbaty
- regularne spożywanie posiłków
- spożywanie dużej ilości warzyw i owoców
- spożywanie pełnoziarnistych produktów (chleb, makaron) zamiast białych
- spożywanie brązowego ryżu zamiast białego
- dodawanie otrębów i nasion do posiłków
- spożywanie suszonych owoców
- dokładne przeżuwanie posiłków
- unikanie tłustego mięsa, fast food'ów
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta na problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, żeby rano wypróżniać się? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nieprawidłowe trawienie i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na