Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie?

Jak usprawnic prace jelit i wyproznianie tak zeby bylo regularne, czyli codzienne. Jem duxo warzyw i owocow. Unikam maki pszennej i cukru.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie. Perystaltyka zależna jest od wielu czynników. Oczywiście dieta jest bardzo ważn, szczególnie taka bogata w produkty pełnoziarniste.

0

Witam,
Zalecam przyjęcie następujących zasad:
- spożywać 4-5 posiłków dziennie
- posiłki spożywać regularnie - codziennie o tych samych porach (odstępy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 3-4 h)
- w każdym większym posiłku uwzględniać przetwory zbożowe (kasze, ryż, makarony, pieczywo, płatki zbożowe), najlepiej pełnoziarniste
- w każdym posiłku uwzględniać warzywa lub owoce (przynajmniej połowa w stanie surowym)
- wypijać codziennie ok. 1,5 l niegazowanej wody mineralnej
- ograniczyć spożycie cukru i słodyczy, w tym także słodkich napojów
- stosować wysokiej jakości oleje roślinne (w niewielkiej ilości)

Powyższe zasady pomogą Pani usprawnić pracę jelit.
Pozdrawiam

0

Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Pracę jelit usprawnia:

- aktywność fizyczna
- picie 1,5 - 3 litrów wody dziennie
- picie zielonej herbaty
- regularne spożywanie posiłków
- spożywanie dużej ilości warzyw i owoców
- spożywanie pełnoziarnistych produktów (chleb, makaron) zamiast białych
- spożywanie brązowego ryżu zamiast białego
- dodawanie otrębów i nasion do posiłków
- spożywanie suszonych owoców
- dokładne przeżuwanie posiłków
- unikanie tłustego mięsa, fast food'ów

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty