Raczej nie. Oczywiście zależy jaki np
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problemy z zaparciami a stosowanie diety bogatoresztkowej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta 1500 kcal a hipercholesterolemia – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść przy zaparciach i gazach? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak pozbyć się zaparć i nie nasilać objawów refluksu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Wirtualna Poradnia: Dieta a rak jelita (WIDEO)
Powstawanie raka jelita grubego jest ściśle zwią
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó