Problemy z zaparciami a stosowanie diety bogatoresztkowej

Witam, mam 21 lat i mam problemy z zaparciami. Muszę stosować dietę bogatoresztkową ale czy to wiąże się z ogromnymi porcjami jedzenia? Ilość błonnika jest tutaj najważniejsza, więc jak jeść by nie przytyć, a zachować odpowiednią ilość błonnika?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam! Błonnik daje uczucie sytości i wpływa na poprawę perystaltyki przewodu pokarmowego. Jednak spożywanie nadmiaru błonnika wiąże się z obniżeniem wchłaniania niektórych minerałów oraz biegunkami. Źródłem błonnika są produkty m.in z pełnego przemiału tj. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy oraz warzywa. Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty