Witam! Błonnik daje uczucie sytości i wpływa na poprawę perystaltyki przewodu pokarmowego. Jednak spożywanie nadmiaru błonnika wiąże się z obniżeniem wchłaniania niektórych minerałów oraz biegunkami. Źródłem błonnika są produkty m.in z pełnego przemiału tj. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy oraz warzywa. Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy zaparciach i gazach? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta 1500 kcal a hipercholesterolemia – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Problemy z wypróżnieniem i rzadkie oddawanie stolca – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer