Co jeść przy zaparciach i gazach?

Jaką dietę powinnam wprowadzić, jeśli schudłam dwa kilogramy w ostatnim miesiącu, mam zaparcia po jedzeniu, po mleku mam gazy, po makaronie ból po lewej stronie na dole brzucha. Stolce w miarę równe, nie ma krwi w kale. Biegunek też nie ma. Co powinnam jeść a czego nie? Piję herbatę z cukrem, jem sery, pomidory, pasztety, makarony, soję, pieczywo ciemne, słodycze, czasem małe piwo. Proszę o odpowiedź.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane).
PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty