Jak działa żołądek?
Na tempo pracy przewodu pokarmowego wpływa przede wszystkim zawartość błonnika w diecie. Podstawą codziennego menu powinny być bogate w ten składnik pełnoziarniste produkty zbożowe, które spożywamy w każdym posiłku. Należą do nich: pieczywo razowe, brązowy ryż, gruboziarniste kasze, makarony razowe, płatki i otręby zbożowe. Warto również zadbać o prawidłowe spożycie warzyw i owoców (około 700 g dziennie), a także odpowiednią podaż wody (ponad 1,5 l dziennie).
Pozdrawiam!
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zaparcia pomimo zdrowego trybu życia – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski
- Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety – odpowiada Eliza Gosławska